Ubåten Halland ska moderniseras

2014-10-02 10:31  
Trots att HMS / Halland håller världsklass när det gäller lednings- och navigeringssystem ska ubåten moderniseras. Foto: TT

Saab Kockums ska modernisera HMS/ Halland. Ubåten håller redan världsklass när det gäller lednings- och navigeringssystem.

Fem frågor till Antoon Hertogs, chef för ubåtsprogrammet på FMV, Försvarets materielverk! I måndags offentliggjordes att Saab Kockums får en order på översyn och uppgradering av ubåten Halland.

Beställningen är den första större från FMV till Saab sedan det blev klart att försvarskoncernen köpt skeppsvarvet i Karlskrona. Värdet uppgår till cirka 130 miljoner kronor.

Vad är det Saab ska göra?

- Det som vi beställt nu är en generalöversyn plus modifieringsåtgärder. En sådan översyn görs med 72 månaders mellanrum, det är en större genomgång av olika vilka underhållsåtgärder som behövs. Sedan är det så att olika lagar och förordningar, som gäller allt ifrån arbetsmiljö och buller, sjösäkerhet och andra saker ska uppfyllas, och då måste vi också vidta modifieringsåtgärder.

Är ubåten inte redan modern med tanke på att fartyget fick ett nytt ledningssystem, ett nytt navigeringssystem och nytt samband med mera för bara tre år sedan?  Enligt Wikipedia gör uppgraderingen fartyget till en av världens modernaste ubåtar fram till 2025.

- Jo, det var en del av en del av halvtidsmodifieringen. Vi valde bryta ut uppgraderingen av dessa system separat, för att minimera nästa tidpunkt på varv, och därmed öka den operativa tillgängligheten på ubåtar till Försvarsmakten, säger Antoon Hertogs.

Fler stora uppgraderingar av system återstår för att hela HMS Halland ska få samma standard som den som regeringen beslutat att ubåtarna Gotland och Uppland ska få. Också de är av Gotlandklass. Förhandlingar med Saab kring detta, liksom kring byggandet av nästa generations ubåt, A26 inleds 2015.

Socialdemokrater och Miljöpartiet har i dagarna kommit överens om att Försvarsberedningens slutsatser ska gälla. Det kan innebära att även Halland halvtidmodifierades fullt ut.

Stämmer det?

- Ja. men det beslutet är inte fattat än. De beslut vi har är att två ubåtar halvtidsmodifieras, och en tredje får generalöversyn samt modifieringsåtgärder såsomexempelvis papperslös navigering, WECDIS.

Inga sjökort i papper längre, alltså...

- Nej, men de kommer nog att finnas kvar i en lådaombord...

Hur länge blir marinen nu utan ubåten Halland?

- Försvarsmakten kommer att få tillbaka fartyget vid den här tiden nästa år, om cirka ett år, säger Antoon Hertogs.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt