Fordon

Tysta elbilar måste utrustas med varningsljud

Den amerikanska elsportbilen Zap Alias måste låta om den ska kunna rulla i USA.
Den amerikanska elsportbilen Zap Alias måste låta om den ska kunna rulla i USA.

Tysta hybrider och elbilar är så farliga för gångtrafikanter och cyklister att den amerikanska kongressen och brittiska underhuset förbereder nya lagar – med krav på konstgjorda varningsljud i bilarna.

Publicerad

I höstas lanserade det brittiska konsultföretaget Lotus Engineering ljudsystemet”Safe & Sound Hybrid”som monterats i hybridbilen Toyota Prius.

Systemet, som bara aktiveras när bilen går på elmotorn,alstrar ett fejkat ljud som påminner om hur en vanlig bensin- eller dieselmotor låter.Det konstgjorda ljudet ändrar också karaktär på samma sätt som en vanlig motor och tilltar i styrka och intensitet när man trycker på gaspedalen och till exempel accelererar.

Blinda och andra synskadade har länge varnat för de tysta hybrid- och elbilarna. Nu kommer också de första forskningsrapporterna som entydigt visar att det finns fog för varningarna.

Lag på billjud väntas
Lagar som tvingar biltillverkarna att installera någon form av varningsljud i elbilar kan också vara på väg.

Den amerikanska kongressen jobbar just nu med ett lagförslag som innehåller krav på varningsljud, enligt tidningen The Economist.

I Storbritannien övervägare underhuset lagar som pekar i samma riktning.

– Speciellt i låga hastigheter, under 30 kilometer i timmen, är elbilarna nästan ohörbara, säger William Easterling på det tyskägda företaget Müller BBM Scandinavia i Göteborg - som i likhet med Lotus är specialister på ljuddesign av bland annat bilar.

Ljud i kupén hjälper föraren
Müllers har nyligen utvecklat ett konstgjort motorljud som hörs inne i bilen kupé, ett ljud som framförallt syftar till att vara ett stöd till föraren - så att han kan använda öronen när han kör en elbil.

Det ljudet, kanske något modifierat, skulle lätt kunna kompletteras med en eller två högtalare riktade framåt och bakåt så att det hörs utåt.

Vid hastigheter över ungefär 50 kilometer i timman är problemen med tysta elbilar mindre. Vid 70 kilometer i timman existerar det knappast, eftersom bilens vindljud och friktionen mellan däck och asfalt överröstar motorljudet.

Därför är det i städer och tätorter den tysta faran hotar.

Även om alla hybrider och elbilar förses med varningsljud kommer trafikmiljön inte att låta lika starkt eller störande som idag.

För det första sprids ett varningsljud som skickas ut genom högtalare enbart framåt – och bakåt om man placerar en högtalare baktill. För det andra behöver det varnande ljudet inte var särskilt starkt för att fylla sitt syfte.