Fordon

Tvåsitsig stilstudie med detaljer från 3d-skrivare

Bentley EXP 10 Speed 6, stilstudie som visas på bilsalongen i Geneve kan komma i produktion om några år. Foto: Bentley
Bentley EXP 10 Speed 6, stilstudie som visas på bilsalongen i Geneve kan komma i produktion om några år. Foto: Bentley
Klassisk inredning i läder och trä. Foto: Bentley
Klassisk inredning i läder och trä. Foto: Bentley

Bentley visar på bilsalongen i Geneve en tvåsitsig sportbil som kan bli märkets femte modell. Delar av bilen har tagits fram i 3d-skrivare.

Publicerad

Lyxmärket Bentley har medvind. De tre modeller som finns i programmet idag säljer bra, över 11000 ex förra året. 2020 är målet att sälja 20000 bilar.

För att utöka kundkretsen kommer Bentley att presentera en stadsjeep och eventuellt denna sportvagn, som då ska konkurrera med märken som Ferrari och Aston Martin.

Bentleychefen Wolfgang Dürheimer framhäver med stilstudien, som kallas "EXP 10 Speed 6", tillverkarens historiska arv när det gäller sportvagnar. Konceptbilen är målad klassiskt British Racing Green, grillen har klara drag av grillarna på märkets legendariska sportvagnar som exempelvis vann sportvagnsloppet i Le Mans fem gånger under 1920-talet. Den har skrivits ut i metall med 3d-skrivare.

Interiören är på klassiskt vis byggd i trä och läder, med moderna inslag av pekskärm i aluminiumram.

Några detaljer om motor och växellåda har Bentley inte lämnat ut. Experimentmodeller som tidigare kallats Speed 6 har varit utrustade med raka sexcylindriga motorer.

Dürheimer säger att sportbilen om den kommer i produktion prismässigt ska ligga på samma nivå som modellen Continental GT. Den säljs i Sverige i prislägen strax under två miljoner kronor för V8:an och strax över två miljoner för W12:an.


Följ Ny Teknik på Facebook!