Fordon

Två döda när Tesla Model Y accelererade till synes okontrollerat

Cyklisten klarar sig med en hårsmån. Foto: Youtube
Cyklisten klarar sig med en hårsmån. Foto: Youtube

Två personer dog och tre skadades när en förare tappade kontrollen över sin Tesla Model Y i Guangdong, en provins i Kina. Övervakningskameror fångade det dramatiska förloppet – men det är oklart hur olyckan kunde ske.

Publicerad

Förloppet i den film av ihopklippta bilder som sprids på nätet väcker frågor. Först ser föraren ut att göra en ansats att parkera bilen vid sidan av vägen. Men föraren stannar aldrig utan svänger ut på vägen igen. Först med en till synes mild acceleration som efter några sekunder övergår i en kraftig. Det är emellertid oklart vad som sker mellan klippen. 

Tesla har uppgett att företaget samarbetar med kinesiska myndigheter för att bringa klarhet i vad som hänt. Enligt sajten Electrek visar Teslas loggar av fordonet att bromspedalen inte användes under händelsen och att ”gaspedalen var nedtryckt under stora delar av incidenten”. 

Filmen visar hur föraren tycks väja för andra trafikanter. En cyklist blir påkörd, men tycks ha klarat sig. I en annan sekvens syns en katastrofal kollision med en motorcykel. Slutligen kraschar fordonet mot en butiksvägg.

Tesla har tidigare anklagats för att bromssystemen i deras fordon inte fungerar. Vid en motormässa i Shanghai i april 2021 klev en kvinna upp på taket på en Model 3 iförd en t-shirt med orden ”broms förlorade kontroll” tryckta på. Kvinnan blev omgående omhändertagen av säkerhetspersonal. 

Efter ett stort antal klagomål i Teslas hemland USA beslöt trafikmyndigheten NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) att undersöka saken. NHTSA slog fast att ”oavsiktlig acceleration” orsakats av förare, inte fordon.

Förklarar inte accelerationen

På Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, påstår en verifierad användare att hen är släkt med föraren och uppger att föraren, som sägs vara 55 år och som ska ha skadats under händelsen, försökt bromsa. De uppgifterna har inte bekräftats. Enligt tidningen South China Morning Post ska föraren inte ha varit påverkad.

På klippen från övervakningsfilmerna är det svårt att se huruvida bromsljusen aktiveras vid något tillfälle. Ett eventuellt felaktigt bromssystem förklarar inte heller varför fordonet accelererar. 

Händelsen i Kina sker samtidigt som Tesla återkallat över 40 000 bilar i USA, på grund av ett problem med elektroniken i styrassistanssystemet. Problemet ska ha uppstått efter en mjukvaruuppdatering. Det rör sig inte om någon fysisk återkallning av fordonen, utan problemet kan avhjälpas med en OTA-uppdatering av fordonens programvara. OTA står för ”over the air”.

Flera rättsprocesser

Ett antal parallella rättsprocesser omgärdar dessutom Tesla för tillfället. Det amerikanska justititedepartementet utreder om företaget gjort sig skyldig till brott – och NHTSA har startat en egen utredning – när det gäller de dussintals krascher som på ett eller annat sätt associerats med funktionen Autopilot. Teslas Autopilot är klassad som nivå 2 enligt SAE Internationals skala. Det betyder att föraren anses vara den som kör och att systemet endast ger support. 

Den 14 november inleddes en rättegång mot Tesla, där en domstol i den amerikanska delstaten Delaware ska avgöra om Teslas vd, Elon Musk, hade rätt till det enorma kompensationspaket styrelsen godkände 2018. En nyckelfråga för rätten att ta ställning till är om Elon Musk ägnar tillräckligt mycket av sin arbetstid åt Tesla. Elon Musk driver även Spacex, The Boring Company, Neuralink och – om nu någon skulle ha råkat missa det – Twitter.

Varning: I videon nedan är de mest upprörande bilderna bortklippta, men det som visas kan ändå väcka obehag.