Trots storaffären – 850 tvingas lämna Saab

2018-10-23 10:09  
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company

Försvarskoncernen Saab meddelar nu för första gången hur stor del av kontraktskakan man får i jätteaffären ihop med Boeing. Samtidigt tvingas 300 anställda och 550 konsulter lämna företaget.

– Som ordern ser ut nu kan det vara upp till 25 miljarder kronor, säger vd:n Håkan Buskhe.

– En planerad nyemission sänker dock aktien på Stockholmsbörsen.

Saab har presenterat sin rapport för tredje kvartalet och i anslutning till det en rejäl nyhet för marknaden. Bolaget planerar en nyemission på cirka sex miljarder kronor som ska godkännas vid en extrastämma den 16 november.

För vd:n Håkan Buskhe är det en naturlig utveckling.

– Vi har haft en fantastisk tillväxt de tre fyra senaste åren med nästan 50 procents omsättningsökning och bedömer att det finns fortsatt goda möjligheter att fortsätta den resan. Ett kvitto på det är T-X-ordern. Det här är ett sätt att vara mera offensiv.

Bakgrunden är att Saab nyligen tillsammans med Boeing fick grönt ljus för en jätteaffär gällande så kallade skolflygplan av modellen T-X till det amerikanska flygvapnet. Totalt handlar det om leverans av 351 flygplan till ett värde av 9,2 miljarder dollar.

25 miljarder kronor för T-X till Saab

Hur stor andel på det totala ordervärdet på cirka 82 miljarder kronor som tillfaller Saab har dock varit okänt och nämns heller inte i morgonens rapport.

För TT berättar nu Håkan Buskhe för första gången vilken summa det kan handla om:

– Det totala värdet av T-X-affären är ganska svårt att säga men ska man utnyttja alla delar i ramkontraktet är det väl i dagens penningvärde ungefär 25 miljarder kronor, säger han.

Saabs vd betonar att siffran inte ska ses som en prognos utan mera som en form av guidning.

– Jag ser att det är mycket gissningar runt omkring detta. Nu går vi in i en industrialiseringsfas tillsammans med det amerikanska flygvapnet och det kommer innebära att konfigurationen förändras lite grann men utnyttjar man hela kontraktet kan det vara upp till 25 miljarder plus.

Läs mer: Saab och Boeings miljardaffär fastställd

850 personer tvingas lämna Saab

Saabs rapport i övrigt bjöd visserligen på en ökad orderingång men bolaget redovisar samtidigt en förlust före skatt på 103 miljoner kronor för tredje kvartalet, tyngd av jämförelsestörande poster när 300 anställda och 550 konsulter tvingas lämna företaget.

– När man växer så snabbt skapar man ineffektivitet. En del av den ineffektiviteten har vi nu tagit hand om. Vi bedömer dock att vi inte behöver göra flera avsättningar framöver.

Inte oväntat gav beskedet om en emission tummen ned av marknaden och aktien dyker rejält på börsen.

– Minusresultat är aldrig roligt att ha men man ska veta att vi har tagit avstamp i ett par större förändringar och effektivitetshöjande åtgärder. När man växer så snabbt skapar man ineffektivitet och det är den delen vi har tagit hand om, säger Buskhe.

TT: Ni håller fast vid er helårsprognos för 2018. Rent krasst måste ni i så fall göra ett fantastiskt bra fjärde kvartal?

– Det har vi kommit fram till också, säger Buskhe med ett skratt och fortsätter:

– Det är inte enkelt att göra de här prognoserna och man försöker guida kapitalmarknaden. Det här är den bästa guidningen vi kan göra, nämligen den som ligger.

Mer om: Boeing Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt