Fordon

Teslas kaxiga säljmål ger risk för växtvärk

Foto: AP Photo/David Zalubowski/TT & AP Photo/Kiichiro Sato/TT

Upp emot 400 000 bilar och stabil vinst. Elon Musk tror att 2019 kommer att vara ett kanonår för Tesla. Men risken för växtvärk är överhängande och analytiker förutspår att märket kan få rejäla serviceproblem.

Publicerad

När Tesla kvartalsrapporterade under onsdagen så var det en blandad kompott man levererade. Bolaget missade de förväntade målen, dock kunde tillverkaren uppvisa en högre omsättning. Men tro inte att den färgstarke Elon Musk lät ett beigedoftande resultat lägga sordin på stämningen. Nej, han slog på stora trumman och gav prognosen att man kommer leverera 360 000 till 400 000 nya bilar under 2019. Siffror som innebär en tillväxtökning på 45-65 procent jämfört med i fjol. Därtill förutspår han att man kommer gå med vinst varje kvartal framöver.

– Till och med om det blir recession ligger den globala efterfrågan på över 500 000, sade Elon Musk under ett konferenssamtal efter rapporten. Varje år bygger vi lika många bilar som vi gjort under alla tidigare år, vi förväntar oss att leveranserna i år kommer att vara 50 procent högre än i fjol.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här