Tesla slog förväntningarna – men bitcoinköp tynger

2022-07-21 09:33  
Elon Musk, vd på Tesla. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Elbilstillverkaren Tesla har pressats från flera håll men delårsrapporten för det andra kvartalet blev något bättre än väntat.

Vinsten räknat per aktie blev 2:27 dollar, betydligt bättre än förväntade 1:83 dollar. Samma period för ett år sedan var vinsten per aktie 1:45 dollar.

Omsättningen landade på 16,9 miljarder dollar, vilket är ungefär som analytikerna trott.

Inför rapporten flaggade Tesla för personalminskningar och resultatet väntades därför bland annat tyngas av kostnader kopplade till avgångsvederlag.

Läs mer: Bilägare: ”Tesla försöker mörka dessa problem”

Storsatsning på Bitcoin

En annan smäll som antogs synas i tabellerna var Teslas storsatsning på kryptovalutan Bitcoin. En storpost köptes i början av 2021 till en kurs på cirka 28 000 dollar. Under andra kvartalet var bitcoinkursen hårt pressad, ned till som lägst 17 785 dollar per bitcoin den 18 juni, och sedan dess har den bara återhämtat sig marginellt.

Inför rapporten har Tesla dessutom flaggat för negativa effekter i form av komponentbrist och produktionsproblem med koppling till nedstängningar av koncernens fabrik i Shanghai, Kina.

Joakim Goksör/TT

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt