Tesla Semi har klarat av sin första långkörning med last

2018-08-28 07:43  

Nu meddelar Elon Musk att Tesla Semi har genomfört sin första långtur med last, genom flera av USA:s delstater. Lastbilen förlitade sig uteslutande på bolagets nätverk av snabbladdare.

(Artikeln har uppdaterats)

Elon Musks högtflygande löften kring el-lastbilen Tesla Semis prestanda och planerade lansering 2019 har uppenbarligen väckt irritation hos ett antal konkurrenter. Flera av dem har ifrågasatt huruvida Teslas lastbilsbatterier verkligen kommer kunna dra ett ekipage på dryga 30 ton drygt 80 mil på en laddning.

Under början av året ansåg Daimler att Tesla inte kommer klara av att leverera den angivna prestandan under nästa år. Den tyska koncernen gav prognosen att det dröjer till 2021 innan Elon Musk lanserar sin el-lastbil kommersiellt. Ett annat exempel bland skeptikerna är den amerikanska motortillverkaren Cummins.

Läs mer: Elon Musk avslöjar ”Mad Max-läge” i Tesla

– Just nu tror jag inte att det är möjligt. El-lastbilar är mycket mer gångbara för kortare körsträckor, lättare laster och där det finns möjlighet till laddning, säger Joe Mills, talesperson för Cummins till Electrek.

Men ännu en gång svarar Tesla med ett pr-stunt som skrämmer konkurrenterna. Tidigare i år började lastbilen köra bilbatterier från Gigafactory 1, för transport till Freemont-fabriken. Nu har Musk meddelat på Twitter att Tesla Semi har avverkat sin första riktiga långtur med last mellan flera delstater. Tesla Semi sågs bland annat i St-Louis, där lastbilen besökte bryggeriet Anheuser-Busch. Senare skymtades den i Oklahoma, Texas och Arkansas – 320 mil från hemorten. I april var den tillbaka i Kalifornien.

Läs mer: Tyska satsningen för att slå Tesla – dubbla ellastbilar

Enligt Tesla ska lastbilen ha rullat utan några följebilar. Den förlitade sig uteslutande på Teslas nätverk av snabbladdare. Superchargers är dock avsedda för personbilar, och lastbilen hade med sig förlängningskablar så att den kunde koppla upp sig mot flera laddportar samtidigt. Tesla överväger nu att komplettera sina Superchargers med ett alternativt nätverk av Megachargers för den kommande lastbilsflottan. Det rapporterar Electrek

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt