FORDON

Tesla bygger eget litiumraffinaderi – ”Bra om Elon Musk tar tag i det här”

Skärmbild från Tesla Investor Day, där Tesla gick ut med att bygget av ett litiumraffinaderi har starta i Corpus Christi, Texas.
Skärmbild från Tesla Investor Day, där Tesla gick ut med att bygget av ett litiumraffinaderi har starta i Corpus Christi, Texas.

Problemet med att få fram litium till elbilarnas batterier är inte tillgången på metallen – utan raffineringen. Det har fått Tesla att börja bygga eget raffinaderi. ”Kanske är det bra om Elon Musk tar tag i det här”, säger prospektören Magnus Leijd.

Publicerad Uppdaterad

Elon Musk har yttrat sin frustration över de höga litiumpriserna – senast under Investor Day 1 mars. Entreprenören har även tidigare undrat om det ska krävas att Tesla ger sig in i gruvdrift och egna litiumraffinaderier för att få fart på produktionen.

Och nu gör Tesla slag i saken när det gäller raffinaderi. Under vintern har Tesla startat bygget av ett litiumraffinaderi i Corpus Christi i Texas där företaget ska tillverka litiumhydroxid. Enligt företaget ska tillverkning kunna vara igång ett år efter att bygget startade, vilket kan ha varit redan i december 2022, enligt lokaltidningen Corpus Christi Caller.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här