Fordon

Syntetbränslet ska rädda Porsches boxermotorer

Deras toppmodeller jagas av lagstiftarna. Men nu hoppas Porsche kunna rädda sina förbränningsmotorer med hjälp av ett syntetbränsle gjort på koldioxid och väte.

Publicerad

Det är svårt att jämföra Porsche med andra biltillverkare. 70 procent av alla fordon som bolaget någonsin har tillverkat rullar fortfarande i trafik. Deras vinnande koncept har varit att göra mycket små förändringar på företagets grundprodukt, och även om Porsche i dag erbjuder rena elbilar och hybrider så kommer toppmodellerna alltid att drivas av en förbränningsmotor.

Men mörka moln hotar boxermotorn, inte minst på Europas näst största bilmarknad. I Frankrike ligger nu en budgetproposition för 2021 där maxtaket för "malus" har mer än fördubblats. Det innebär att straffskatten för en törstig bil med förbränningsmotor kan landa på 50 000 euro – mer än en halv miljon kronor.

Enligt Bloomberg Intelligence finns Porsche bland de tillverkare som hotas av maxbeloppet. Tyskarna har sällskap av Ferrari, Lamborghini samt lyxvagnar från Bentley och Rolls-Royce, tillsammans med toppmodeller från Mercedes.

– Vi ser mängder med nya regleringar som dyker upp överallt i världen. Kalifornien är ett exempel, men även Kina och Europa kommer att bli ännu mer komplicerade i framtiden, och vi ser att skiftet kommer väldigt snabbt. Och vid en viss punkt i tiden kommer det bli dyrare att utveckla och producera förbränningsmotorer och bilar runt den här tekniken än vad det kostar för ett batteridrivet fordon. Saker rör sig väldigt fort, sade Porsches försäljningschef Detlev von Platen under TC Sessions: Mobility 2020.

Därför tittar Porsche nu på syntetiska bränslen som en möjlig lösning för att förbränningsmotorn ska kunna leva vidare. Tillverkat av koldioxid och väte som har framställts med förnybar energi skulle syntetbränslet även kunna göra äldre modeller gröna.

Porsche anser att teknikområdet är viktigt, detta i och med att förbränningsmotorerna fortsatt kommer att dominera bilbranschen i många år till. För att det ska bli hållbart behövs så kallade elektrobränslen. Enligt Porsche delar bränslet egenskaper med såväl fotogen som diesel och bensin framställda av råolja i sin enklaste form.

– Vi inledde ett program för att tala om industrialiseringen av det här bränslet för att göra det billigare – detta i och med att det fortfarande är tämligen dyrt jämfört med fossila bränslen. Om det här fungerar i framtiden så har vi något som kan skynda på bygget av hållbarhet med vid sidan av batteriteknik, säger Michael Steiner vid Porsches forskning och utveckling.