Fordon

Svenska elbilstillverkaren Uniti öppnar filial vid Silverstone

Foto: Uniti
Foto: Uniti

Nu expanderar svenska Uniti till Storbritannien. Man har placerat sitt utvecklingsteam nära klassiska Silverstone. Där ska ingenjörerna plocka kunskaper från elektrifierade tävlingsfordon – in i den svenska elbilen.

Publicerad

Företaget från Lund utvecklar en liten elbil för stadsmiljö, med siktet inställt på delad mobilitet. Under sommaren meddelade Uniti att man har övergett idén att lansera ett fordon klassat som tung fyrhjuling – Uniti One kommer istället byggas som en riktig personbil i kategori M1. Målsättningen är att presentera den produktionsfärdiga modellen mot slutet av nästa år, och kort därefter ska förbeställda bilar börja levereras till kunder i Nordeuropa.

Batteripacket på 22 kilowattimmar ska ge en räckvidd på 30 mil. Lätta kompositmaterial bidrar till en låg vikt på 450 kg, vilket sägs ge pigga köregenskaper. Tillverkningen verkar hamna i Landskrona, även om företaget också har tittat på andra alternativ. Men utvecklingen är inte längre bara en svensk angelägenhet.

Nu har Uniti expanderat sin verksamhet till Storbritannien. Ett ingenjörsteam är utlokaliserat till en anläggning för forskning- och utveckling i Northamptonshire. Den ligger strategiskt placerad vid klassiska F1 Grand Prix-banan Silverstone, vars omgivning i dag huserar ett så kallat HPTM-kluster för motorsportteknik (High-Performance Technology and Motorsport). Med expansionen vill Uniti hämta in erfarenhet kring elektrifiering från tävlingsbanan och överföra den till nästa generation av företagets lättviktsfordon.

– Fokus för det brittiska teamet är förvandla vår Uniti One-prototyp till ett produktionsfärdigt, globalt godkänt fordon – med en ökad tyngdpunkt på säkerhet och miljöskydd. Att placera ett team i Silverstone hjälper oss att nå vårt mål då vi får chans att jobba nära skickliga ingenjörer med platsspecifik expertis inom elektrifierade drivlinor och lätta kompositmaterial, säger Sally Povolotsky Unitis chef för fordonsutveckling i ett pressmeddelande.

Bland annat ska teamet se till att fordonet lever upp till den lagstiftning som gäller på de marknader där bilen kommer säljas. Utöver Norden ser företaget Storbritannien som en nyckelmarknad – och en viktig del i företagets totala lanseringsstrategi.

– Vi ser Storbritannien som en världsledare inom utvecklingen av miljövänlig mobilitet. Från högpresterande Formel 1-bilar till alternativ energi – brittiska ingenjörer har alltid haft ett utmärkt rykte när det kommer till innovation. Genom att accelerera sin övergång till fordon med extremt låga utsläpp har Storbritannien skapat ett tydligt spår där företag som Uniti kan komma in och jobba tillsammans mot en mer hållbar framtid, säger Unitis vd Lewis Horne.

Här kan du se en film om den nya, brittiska avdelningen: