FORDON

Strejkdrabbad Teslaleverantör varslar – ”Direkt kopplat till konflikten”

Strejkvakter vid Teslas anläggning i Upplands Väsby. Arkivbild.
Strejkvakter vid Teslas anläggning i Upplands Väsby. Arkivbild.

Småländska Teslaleverantören Hydro Extrusions varslar 20 anställda om uppsägning, rapporter Sveriges Radio. Beslutet hänger ihop med strejken, enligt vd.

Publicerad Uppdaterad

– De behöver inte varsla, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och tillägger att facket erbjudit sig att betala lönekostnaderna.

20 av cirka 600 anställda på Hydro Extrusions i Vetlanda varslas om uppsägning för att företaget fått mindre att göra. Leveranser av företagets aluminiumprofiler till Teslas fabrik i Berlin är satt i blockad av IF Metall. Detta som en del av den stora konflikten facket har med Tesla i syfte att få till ett kollektivavtal, något den amerikanska elbilsjätten vägrar.

– Det är direkt kopplat till Teslakonflikten, säger vd Jonas Bjuhr till radion.

Fackets blockad mot företaget har pågått sedan november.

Men varslet är onödigt,enligt Metall. Veli-Pekka Säikkälä pekar på att facket har erbjudit Hydro Extrusions att betala de drabbades löner för att företaget ska kunna gå skadelösa.

– Men det vill de inte, säger han till TT.

”Lyfter inte blockaden”

Han tror att företagsledningen är utsatt för ”kraftiga påtryckningar” från Tesla för att tvinga facket att backa.

– Men vi kommer inte att lyfta blockaden, inte i nuläget i alla fall. Den gör nytta, säger Säikkälä.

På torsdagen meddelade Tesla att fabriken i Berlin kommer att pausa tillverkningen några veckor. Orsak: Det saknas komponenter till produktionen som en följd av fraktproblemen kopplade till stridigheterna i Röda havet.

Veli-Pekka Säikkälä är inte övertygad om den förklaringen. De produkter som Hydro Extrusions tillverkar är de ensamma om i hela Europa. Kommer inget från Vetlanda blir det problem för Tesla.

– Det är inte uteslutet att det hänger ihop, säger han.