TESLASTREJKEN
Nytt skede i Teslakonflikten: ”Riskerar att skadan blir permanent”
KOMMENTAR. I dag drar IF Metall in Hydro Extrusions komponenttillverkning i försöken att få Tesla att teckna kollektivavtal. Därmed går konflikten in i en ny och potentiellt mer kostsam fas, skriver Mattias Lahti Davidsson.
Konflikten mellan IF Metall och Tesla har pågått sedan 17
oktober och upptrappningar i form av sympativarsel har duggat tätt.
Men i dag, fredag, sker en eskalering som för in konflikten i en ny fas. Klockan 13:00 startade IF Metall arbetsnedläggelse för all Teslarelaterad produktion hos verkstadsföretaget Hydro Extrusions i Vetlanda. Fackförbundet räknar med att stridsåtgärden berör 50 anställda. Det är tillverkningen av aluminiumdetaljer som exporteras till Teslafabriken Gigafactory utanför Berlin som IF Metall vill sätta stopp för.
Hitintills har upptrappningen i form av sympatiåtgärder gällt tjänster. I primärkonflikten är det verkstadsreparationer som är uttagna i strejk. Därutöver gäller varslen lastning och lossning i hamnar, städning av lokaler, paketleveranser och omlackering av repade bilar. Allt detta är arbetsuppgifter som måste ske i Sverige, nära Teslas slutkunder.
Men produktion av bildelar är något annat. Den kan flyttas lite varstans i världen. ”Om vi inte kan producera så kommer någon annan att producera”, säger vd Jonas Bjuhr till Ekot.
Komplikationen med stridsåtgärden är inte bara att en ”oskyldig” arbetsgivare och dess anställda drabbas, utan även att skadan riskerar att bli permanent.
Frågan infinner sig, till vilket pris ska den svenska modellen hålla tätt mot ”free riders” som Elon Musk?
Dock saknar inte IF Metall skäl för sin upptrappning, anser man. I sitt varsel till företaget och Medlingsinstitutet motiverar förbundet åtgärden med att Tesla både har hotat med att organisera strejkbryteri för att hålla igång sina svenska verkstäder och sedan verkställt hotet. Det har kommit många vittnesmål om att arbete fortgår i Teslas anläggningar, trots strejken. Organiserat strejkbryteri, alltså att en arbetsgivare tar in tillfällig arbetskraft utifrån, är en sällsynt fågel i Sverige numera. Sedan skotten i Ådalen 1931 har metoden förkastats av arbetsgivarna.
Mattias Lahti Davidsson är reporter på Lag & Avtal, där texten först publicerades. Tidningen ges ut av Ny Teknik Group, där även Ny Teknik ingår.