Fordon

Snart krävs körkort för att flyga drönare inom EU

Nu införs nya drönar-regler för hela EU. Foto: Josh Sorenson
Nu införs nya drönar-regler för hela EU. Foto: Josh Sorenson

En förmodad ökning av antalet drönare har fått EU att besluta om nya regler för hela unionen. Nu krävs bland annat körkort med 18-årsgräns för den ansvariga operatören, och man måste vara 16 år för att få flyga farkosterna.

Publicerad

Svenska flygplatser har vid ett antal tillfällen tvingats stänga ned luftrummet på grund av drönare, och farkosterna har blivit ett kostsamt problem för flygtrafiken globalt. Så sent som förra sommaren greps en man som flög sin drönare nära Arlanda.

Problemet förväntas tillta, för prognosen från EU är att det inom kort kommer flyga miljontals drönare inom det egna luftrummet, skriver Transportstyrelsen. Därför införs ett nytt regelverk för hela unionen.

Från och med den 1 juli måste det bland annat finnas en ansvarig operatör vid varje flygning, som garanterar att personen vid spakarna har den kompetens som krävs och att flygningen utförs på ett säkert sätt. Operatören kan antingen utgöras av en enskild människa eller en organisation. Oavsett ska operatörs-id vara synligt på drönaren.

Man måste vara minst 18 år för att få vara operatör, och de som vill ta på sig uppdraget blir nu tvungna att registrera sig hos Transportstyrelsen och ta ett drönarkörkort. För detta måste man genomgå en online-utbildning med krav på att klara ett avslutande prov. Och för att över huvud taget få flyga köra en drönare, som så kallad fjärrpilot, måste man vara 16 år. Dock gäller detta inte för de allra minsta leksaksmodellerna eller små privatbyggda drönare.

Farkosterna delas nu in efter risknivå i öppen-, specifik- eller certifierad nivå. Med dagens regelverk måste drönare med en vikt över sju kilo ha särskilda tillstånd från Transportstyrelsen, men med de nya reglerna är det fritt fram om farkosten väger under 25 kilo, som tillhör den öppna kategorin. Det förutsätter dock att man inte flyger över människor. Drönaren måste befinna sig inom synhåll och får inte utsätta luftfartyg, levande varelser eller egendom för risk.

Bestämmelsen om att man inte får flyga högre än 120 meter utan särskilt tillstånd gäller redan med dagens regler. Drönare över 25 kilo, eller som har tillstånd för att flyga ovan den angivna gränsen/utom synhåll sorterar under den specifika eller certifierade kategorin.