Fordon

Snabbaste laddstationen för elbil i Europa

Jämförelse mellan 50 kW och 150 kW snabbladdning. Foto: Gotthard Fastcharge
Jämförelse mellan 50 kW och 150 kW snabbladdning. Foto: Gotthard Fastcharge

Med en effekt på nära 200 kW kan fyra elbilar laddas på kort tid vid en ny laddstation i Stuttgart.

Publicerad

Laddstationen har tagits i drift vid Stuttgarts Fraunhofer-Campus och är en del i ett utvecklingsarbete för att förkorta laddtiden för elfordon som bedrivs av Stuttgarts universitet och Fraunhoferinstitutet IAO tillsammans med schweiziska Evtec AG, som med erfarenheter från biltävlingar har tagit fram ett 150kW likströmsladdningssystem som på en halvtimme laddar 300 km körsträcka i en elbil.

I laddstationen, som beskrivs som den för närvarande snabbaste i Europa, finns en anläggning på sammanlagt nästan 200 kW, varav 150 kW likström och 43 kW växelström. Med en anslutningsström på 300 A hamnar de flesta andra snabbladdningsstationer i skuggan.

Vid anläggningen kan fyra elbilar laddas samtidigt.

Laddhastigheten är anpassad även för kommande generationer elbilar och är tre gånger så snabb som de hittills snabbaste.

Kopplat till denna anläggning pågår samtidigt ett annat forskningsprojekt för att studera svängningar i elnätet när flera snabbladdningsstationer i framtiden byggs. För att inte lägga hämsko på utbyggnaden av laddinfrastruktur studeras hur laddanläggningar kan införlivas i lokala elnät, med stöd av solenergi och batterier. Det projektet går under namnet Slam. I det ingår förutom universitet och forskningsinstitut även biltillverkare som BMW, Daimler, Porsche och Volkswagen.