Skurup först med att anta krav om förarassistans i skolbussar

2019-02-20 16:51  

I år blev Skurups kommun först i landet att anta en motion om krav på förarassistanssystem i skolbussar. Detta efter att en utredning att tekniken krävs för att man ska leva upp till sina säkerhetskrav.

När det gäller personbilar har säkerhetskraven ökat enormt på senare år. Antisladd, whiplashskydd och autobroms har på kort tid introducerats och i stort blivit standard. Även förarassistanssystem har kommit i rasande fart. 

Forskning har redan visat att filvarningssystem har en reell inverkan och kan förhindra många olyckor och i Europa har man en hel lista med elva assistanssystem man vill få till som standard i personbilar. Men när det kommer till tung trafik har man inte alls haft samma innovationstakt.

Framtida krav på förarassistanssystem

Dock är det här på väg att ändras. I slutet av januari röstade kommunfullmäktige i Skurup igenom ett SD-förslag om att alla kommunens skolskjutsar skall utrustas med förarassistans. Detta efter att en tidigare utredning från Skol- och utbildningförvaltingen visat att tekniken bör implementeras snarast möjligt – annars lever kommunin inte upp till sina säkerhetskrav för skolskjutsarna.

Inom EU förbereder man krav på att nyproducerade stadsbussar ska ha förarassistanssystem, men det kommer ta lång tid innan de träder i kraft. Att Skurup nu tagit beslutet om att förekomma detta är stort.

Läs mer: Självkörande buss för skolbarn stoppas

Om kommunen i sin kommande upphandling, satt till juni, har som krav att leverantörerna av skolskjuts måste ha förarassistans omvandlas även beslutet till konkret politik. Men även om Skurup var först – är man inte ensam på spåret. I Trelleborg kommer man även där rösta om eftermontera förarassistans i skolbussar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt