Sjunken ubåt har en snårig historia

2017-08-14 16:10  
Arkivbild från sjösättningen av ubåten UC3 Nautilus i maj 2008. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix / TT

Danska ubåtens nio år långa historia har innehållit både teknisk framgång, en olycka och en utdragen ägarkonflikt.

Historien var spektakulär redan från början. Den danska uppfinnaren Peter Madsen hade byggt två mindre ubåtar innan han satte igång med Nautilus. Efter tre års arbete var de sjösättning i maj 2008.

UC3 Nautilus är 17,8 meter lång, tio meter i omkrets och väger över 40 ton. Den byggdes med hjälp av ett drygt 20-tal frivilliga medarbetare och sponsring av danska företag. Kostnaden var cirka 1,5 miljoner danska kronor.

De första åren är Nautilus ”storhetstid” enligt danska tidningen Ingeniøren, som har följt projektet från start. Nautilus användes vid resor till Bornholm och i Öresund. Ubåten var också i centrum för konstprojekt, som en balettföreställning.

Läs fler artiklar om ubåtshistorien här!

2010 användes UC3 Nautilus till att transportera den 1,6 ton tunga raketen Heat-1X och avfyrningsrampen Sputnik från Köpenhamn till Bornholm. Raketen byggdes av det privata rymdprojektet Copenhagen Suborbitals där Peter Madsen har varit inblandad.

I en blogg på Ingeniøren har Peter Madsen själv berättat om sina olika projekt. Det sista inlägget gjordes onsdag 9 augusti 2017.

I samband med vistelsen vid Bornholm inträffade en olycka ombord, en batteriexplosion, när batterierna skulle underhållsladdas. Ubåten bogserades tillbaka till Köpenhamn och togs upp på varv med avsikt att repareras.

Renoveringen blev dock utdragen. 2015 uppstod en konflikt mellan ubåtsföreningen och Peter Madsen om vem som var ägare till ubåten. Efter flera turer övergav föreningen sitt anspråk på ubåten.

I april 2017 var det sjösättning för den nya, förbättrade ubåten.

I en grafik och film som Ingeniøren gjorde då berättar Peter Madsen i steg för steg vad som hade gjorts ombord.

En av nyheterna ombord var ett uppgraderat elsystem som gjorde det möjligt för ubåten att gå i undervattensläge i upp till tio timmar.

UC3 Nautilus kan teoretiskt dyka till 470 meters djup, men har enligt uppgift från föreningen som tidigare var engagerad i ubåten gått ned till som mest 40 meters djup. Periskopdjupet är cirka 3 meter.

Torsdagen 10 augusti 2017 sågs Nautilus när ubåten lämnade Refshalvön i norra Köpenhamn vid 19-tiden på kvällen. Under natten anmäldes en kvinnlig journalist som hade varit med ombord på kvällen som saknad av sina anhöriga. En stor sökoperation inleddes, med två räddningshelikoptrar och tre fartyg från danska försvarsmakten.

Fredag 11 augusti hittades ubåten i Kögebukten söder om Köpenhamn, i närheten av Dragör. När en räddningsinsats nådde fram lämnade Peter Madsen ubåten och hoppade i vattnet. Han kunde räddas upp i en privat båt som fanns på plats. Kort därefter sjönk ubåten.

Lördag 12 augusti bärgades ubåten och transporterades till Refshalvöen i Köpenhamn där den har undersökts av polisen.

UC3 Nautilus

Sjösatt: I maj 2008, efter renovering på nytt i april 2017

Längd: 17, 8 meter

Omkrets: 10 meter

Tonnage: 40 ton

Motorer: 1 elektrisk motor med 24 VDC-batterier som tillsammans väger 1,5 ton, 1 dieselmotor, en Kubota D3700

Periskopdjup: 3 meter

Dykdjup: 470 meter i teorin, har dykt som mest 40 meter.

På ubåten finns plats för åtta personer. Där finns sängar, kök, toalett.

Källa: Ingeniøren

Anna Orring

Mer om: Ubåt Nautilus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt