Satsar på motor som trotsar naturlagarna

2018-11-05 15:42  
Foto: Darpa

Ett slutet framdrivningssystem som kan accelerera ska vara omöjligt, men Darpa tror att det ligger i framtiden. I ett nytt projekt ska den amerikanska myndigheten utforska möjligheterna med motorn Emdrive.

Enligt Newtons tredje lag, eller lagen om rörelsemängdens bevarande, kan inget accelerera utan en motsatt kraft. För en raketmotor innebär det att framdriften kommer av reaktionsmassan som skjuts ut bakåt.

Men när britten Roger Shawyer i slutet av förra millenniet visade upp sin Emdrive, ställdes Newtons lag på ända. Han hade nämligen byggt ett slutet system som kunde accelerera – något som ska vara omöjligt.

Systemet som Shawyer byggde bestod av en avkapad kopparkon som var förseglad. Inuti denna var det mikrovågor, och dessa gav ett litet tryck. På grund av formen på Emdriven så gav den elektromagnetiska strålningen något högre tryck på ena sidan och trots att det var ett slutet system – hade det en nettoacceleration.

I teorin skulle det här inte fungera, och det finns en hel del skepsis mot konceptet. Vissa beskriver det väldigt målande som att det är som att försöka få en bil att röra på sig genom att trycka på instrumentbrädan.

Läs mer: Utdömda dieselbilar kan hamna i Sverige

Men trots att många forskare kallar hela tanken med Emdrive omöjlig så har detta inte stoppat amerikanska DARPA från att investera i tekniken. Det rapporterar Popular Mechanics.

Och det amerikanska försvarsforskningsinstitutet är inte ensamma om att vara intresserade av tekniken. Både Nasa samt kinesiska forskare studerar Emdrive och det amerikanska företaget Cannae planerar att lansera en kommersiell produkt.

I Darpas fall ingår tekniken i programmet Nascent Light Matter Interactions och initialt har myndigheten lagt 1,3 miljoner dollar för att studera teorierna bakom Emdrive.

Minimal kraft – men stora förhoppningar

I dagsläget säger Nasa att de i en Emdrive har lyckats påvisat krafter på några mikronewton, motsvarande vikten av en större myra. Men kinesiska forskare hävdar att en korrekt konstruerade Emdrive i teorin ska kunna producera flera hundra millinewton. Och när kraften motsvarar vikten av en mobiltelefon, då blir det lättare att hävda att motorn fungerar – och att det inte är ett mätfel eller anomali.

Darpa kommer i första hand att arbeta med att försöka validera Shawyers Emdrive genom att använda ljusvågor. Om man lyckas kan tekniken användas för att hålla satelliter på plats, vilket ger längre livslängd. Men det finns större drömmar.

– Det skulle göra resor mellan planeter lättare samt resor till andra solsystem möjliga för första gången, säger Mike McCulloch, forskarens som ska leda studierna, till Popular Mechanics.

Men trots Darpa-finansiering och positiva tankar finns det många tvivlare. Brian Koberlein, astrofysiker vid Rochester Institute of Technology menar att all form av teori som stödjer Emdrive har en hel del att bevisa. Och i Forbes skriver han:

"Idén strider inte bara mot Newtons tredje lag, den strider mot speciella relativitetsteorin, den allmänna relativitetsteorin samt Noethers sats. Och eftersom det här, är väl utforskade teorier som formar basen för oräkneliga andra teorier – skulle något som står i strid mot dem omkullkasta all modern fysik".

Felix Björklund

Mer om: Motor Darpa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt