Saabs elbil får nytt liv med japansk elbilsteknik

Saab 9-3 e-power. Foto: Scanpix

Saab Automobiles nya ägare kommer att starta en ny verksamhet i Trollhättan där all utveckling och produktion inriktas på elbilar. Den första modellen utvecklas från den befintliga Saab 9-3 – med japansk teknik. Det beskedet kom i dag.

– Jag är mycket glad att vi får ta tillvara Saab Automobiles kunnande inom fordonsdesign och produktion. Vi kan nu starta en ny framtidsinriktad verksamhet i Trollhättan. Där finns en produktionsanläggning i absolut toppklass, säger Karl-Erling Trogen, styrelseordförande för elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden.

Han bekräftar att man kommer att fortsätta det arbete som Saabs ingenjörer lagt ned på en avancerad helektrisk Saab 9-3.

Men Saabs tidigare elbilspartners Boston Power och Electroengine får inte vara med. Den fortsatta elbilsanpassningen av Saab 9-3-modellen kommer att göras med hjälp av avancerad elbilsteknologi från Japan, skriver NEVS i ett pressmeddelande.

- Vi kombinerar svensk bilindustriell erfarenhet inom design och tillverkning med japansk elbilsteknologi och en stark närvaro i Kina. Elbilar drivna av grön el är framtiden och framtidens elbil kommer från Trollhättan, säger Karl-Erling Trogen.

Lanseringen av Saabs nya elbil planeras till omkring årsskiftet 2013/2014.

Parallellt med konverteringen av Saab 9-3 utvecklas en helt ny modell med ytterligare japansk spetsteknologi, skriver NEVS i pressmeddelandet.

Det handlar troligen om det som i förhandsspekulationerna kallas Saab 9-1, en liten helektrisk bil.

Marknadsföring och försäljning kommer att ske globalt, med ett initialt fokus på Kina, som bedöms vara den största och mest betydelsefulla marknaden för elbilar.

Målet för Nevs är att etablera sig som en ledande tillverkare av elbilar.

Ett antal nyckelpersoner håller på att anställas och härnäst kommer ingenjörer att rekryteras till Trollhättan för att snarast påbörja produktutvecklingen.

Flera av de ingenjörsföretag som bildats i Trollhättan efter Saabkonkursen står redo att sälja sina tjänster.

- Hela utvecklingsfasen genomförs i samarbete mellan svenska, japanska och kinesiska ingenjörer, skriver Nevs i pressmeddelandet.

Marie Alpman

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt