Fordon

Saab vill sälja 64 Gripen-plan till Finland: ”Unika möjligheter”

Saab erbjuder nu Finland 64 Gripen-plan när landets flygförsvar ska uppgraderas. Dessutom kryddar bolaget sitt erbjudande med två radar- och stridsledningsplan.

Publicerad

Under förmiddagen har försvarskoncernen Saab presenterat det anbud som lämnades in till Finland. De 64 Gripen-planen skulle innebära den största ordern av stridsflygplanet för Saab efter att Brasilien liksom Sveriges försvar redan tidigare valt Gripen.

– Det kommer stärka våra relationer och skapa unika möjligheter. Det skulle också ha betydande positiva effekter när det gäller luftförsvarsövningar, säger Saabs vd Micael Johansson.

Stor andel i Finland

Saab vill inte avslöja hur stor andel av flygplanen som kommer att tillverkas i Finland respektive Sverige.

– Det kommer att vara en stor andel i Finland. Det skulle vara mera kostnadseffektivt att göra det i Sverige men skulle också påverka leveranstiden, säger Magnus Skogberg, chef för Gripen-kampanjen i Finland och tillägger:

– Vad vi kommer att göra i Finland kommer att vara betydelsefullt med mycket samarbete med finländsk industri. Vi kommer skapa jobb, såväl på produktionssidan som för civilingenjörer.

Totalt handlar det om en order i storleksklassen på 100 miljarder kronor. Saab är dock inte ensamt i striden. Fem flygindustrier från fyra olika länder har presenterat sina erbjudanden, däribland jättarna Lockheed Martin och Boeing.

Besked vid årsskiftet

Saabs erbjudande har sedan tidigare stöd från den svenska regeringen liksom Försvarsmakten och Försvarets Materielverk. Tidigare i år deltog försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett seminarium arrangerat av Saab där han lyfte betydelsen för det svensk-finländska försvarssamarbetet om Finland skulle välja Gripen.

Ett slutgiltigt beslut från finländskt håll förväntas vid årsskiftet.