Saab: "Tekniskt möjligt att bygga förarlös Gripen"

2012-08-15 14:39  
Sebastian Carlsson Foto: Jonna Thomasson

Det är sannolikt tekniskt möjligt att bygga om Jas 39 Gripen till en obemannad version. Det bekräftar tillverkaren Saab AB, i en kommentar till Ny Tekniks avslöjande i dag.

Gripen-tillverkaren Saab AB ville tidigare inte kommentera ÖBs utredning om en framtida obemannad Super-Jas (nästa generation av systemet). Men efter Ny Tekniks avslöjande i dag bekräftar man att deltagit i diskussioner om att utveckla planet till en förarlös variant.

Inom bolaget ser man inga stora tekniska hinder för att genomföra ett sådant ombyggnadsprojekt.

-Jas 39 Gripen-systemet är i grunden gjort för att vidareutvecklas. Som vi ser det skulle det förmodligen vara tekniskt möjligt att bygga om planet, säger Sebastian Carlsson, Saabs nya presschef som tidigare arbetat för statsminister Fredrik Reinfeldt i Statsrådsberedningen.

Han betonar att bolaget i dagsläget inte har något uppdrag att vidareutveckla planet eller att studera en sådan vidareutveckling.

-Vi har inga sådana uppdrag från någon kund. Men vi ser naturligtvis att sådana system sannolikt kan bli en del av ett lands luftförsvar i framtiden och tycker att det är roligt att de uppmärksammas, säger Sebastian Carlsson.

ÖB tänker sig att det förarlösa planet - likt bemannade Gripen - ska kunna växla mellan jakt, attack och spaning.

-I framtiden kommer troligtvis bemannade och obemannade system existera sida vid sida. Men ryggraden i ett luftförsvar kommer även i fortsättningen utgöras av bemannade Gripen, noterar Sebastian Carlsson.

Även han ser, liksom ÖB och andra experter, dock tekniska utmaningar framför sig eftersom en obemannad Gripen måste integreras i och fungera med exempelvis flygledningssystem och stridsledningssystem.

Saab arbetar i det korta perspektivet främst med obemannade system för övervakning, uppger Sebastian Carlsson.

Sedan tillverkar man den betydligt mindre förarlösa helikoptervarianten Skeldar. Och som Ny Teknik berättade i somras studerar man nu även förutsättningarna att bygga ett större obemannat plan för spanings- och underättelseuppdrag. Den senare beskrivs kunna bli jämnstor med Gripen, men beskrivs bygga på en annan flygplanskonstruktion.

Sedan tidigare deltar bolaget också i utvecklingen av den europeiska militära drönaren Neuron.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt