Fordon

Så kan fartyg fortsätta till sjöss – trots orent bränsle

Världens hittills största rökgasreningssystem till sjöss installerades på Ficaria Seaways 2009. Foto: Alfa Laval

Rederierna satsar på avgasrening. De kan låta fartyg gå vidare på skitig bränsleolja, trots nya utsläppskrav.

Publicerad

Nederländska Spliethoff installerar nu världens största anläggning för rökgasrening på ett av sina fartyg. Det ska minska svavelutsläppet med 98 procent, till tillåtna nivåer, trots att fartyget går på relativt smutsigt bränsle.

Alfa Laval levererar reningsmaskineriet, ett system som företaget kallar Puresox. Det är en rökgastvätt, skrubber, som neutraliserar bränslesvavel från rökgaserna.

I en skrubber tvättas rökgaserna med antingen saltvatten som släpps tillbaka i havet eller sötvatten blandat med natriumhydroxid som cirkulerar i ett slutet system. Puresox är ett hybridsystem som kan använda båda processerna, något som Alfa Laval hoppas ska göra det till en storsäljare.

– De nya utsläppsreglerna kommer att påverka nästan samtliga fartyg. Majoriteten av dessa går på tjockolja med hög svavelhalt, så där kan det löna sig att installera rökgasrening, säger Lena Sundquist på avdelningen för Marin & Diesel.

Anledningen är Östersjöns speciella status i det nya svavelreglementet. Medan gränsvärdet för fartygsbränsle sätts till 3,5 procent på världshaven hamnar svavelgränsen på 0,1 procent i Östersjön. Dessutom kan den öppna saltvattenprocessen inte användas. Det krävs hög salthalt och hög alkalinitet för att neutralisera utsläppen. I den bräckta Östersjön krävs slutna skrubbrar som arbetar med sötvatten. Fartyg som vill tjäna pengar på att rena röken från bränsle med högre svavelhalt, både i och utanför olika 0,1 procents-zoner runt om i världen, behöver båda processerna.

Det handlar om stora summor. Skillnaden mellan tung bränsleolja och renat bränsle med 0,1 procent svavel är omkring 300 dollar per ton.

Puresox flaggskepp är Ficaria Seaways, ett ro-ro fartyg som går mellan Göteborg och Immingham i Storbritannien. Dess tvåtaktsmotor på 21 megawatt går på tung bränsleolja med en svavelhalt på 2,2 procent och släpper ut 200 ton avgaser i timmen. Skrubbern får dock ner svaveloxid-innehållet till motsvarande 0,1 procent, så att fartyget klarar de nya gränsvärdena.

Fartyget som utrustas för Spliet-hoffs räkning har större motoreffekt, 28 megawatt.

– Puresox kan täcka motorer upp till 80 megawatt. Modellen för Ficaria Seaways täcker i princip allt utom de största containerfartygen, säger Lena Sundquist.

Skärpta krav

Den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, har antagit skärpta gränsvärden för svavel i fartygsbränsle.

För Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen sänks de från 1,5 procent i dag till 0,1 procent år 2015.

Globalt skärps kraven från 4,5 procent till 3,5 procent från och med 2012.