Fordon

Ryska ubåten har 100 meters vingspann

Illustration av kommande ubåten. Foto: Oleg Kuleshov /Covert Shores
Illustration av kommande ubåten. Foto: Oleg Kuleshov /Covert Shores
Storleksjämförelse mellan kommande ubåten och planet A380. Foto: Oleg Kuleshov /Covert Shores
Storleksjämförelse mellan kommande ubåten och planet A380. Foto: Oleg Kuleshov /Covert Shores

Rysslands nya farkost ska trafikera vattnen under Arktis. Men designen förvånar experterna: ubåten har ett vingspann på 100 meter.

Publicerad

Arktis är hett och Ryssland är fast beslutna om att lägga vantarna på de naturresurser som finns vid nordpolen. Och farkosten som ska hjälpa till i jakten på dessa är en ny jättelik forskningsubåt.

Undervattensbåten är designad av Rubin, samma designbyrå som bland annat formgivit Rysslands och Sovjetunionens atomubåtar.

Storleksmässigt rör det sig om en 135 meter lång och 13 280 ton tung rackare – som även om den är stor fortfarande är en bra bit kortare än de absolut största. Ubåten kommer ha en besättning på 40 personer och kunna kryssa runt i 12,6 knop. Vidare har den förmågan att sjösätta miniubåtar och undervattensdrönare.

Men det mest udda är att ubåten har två par utfällbara vingar. De unika vingarna är försedda med lågfrekvens-sonar som ska kunna ”se” genom havsbottnen. Och det är inga små vingar. Enligt ubåtsexperten H.I Sutton, så är de cirka 45 meter långa – vilket i utfällt läge ger ubåten ett vingspann på runt 100 meter. Det är större än vad flygplan någonsin haft. Varför den ryska skapelsen har vingarna är dock oklart. I en intervju med Popular Mechanics säger han att det skulle vara ineffektivt att använda vingar för att kontrollera djup, men även att storleken stör.

Läs mer:

– Det kommer att finnas massvis med ställen i Arktis där ubåten inte kan åka eftersom vingarna gör den för bred. Det blir svårt att navigera kring de många ispelare som sticker ner från isen ovanför. Dessa kan sticka ner hundratals meter eller till och med till havsbottnen, säger Sutton.

Trots frågetecknen kring designen är det dock tydligt att ubåten ska användas för att leta och säkra naturresurser. Ryska medier rapporterar att den kommer att börja byggas 2020 och att ubåten, eftersom den saknar vapensystem, endast kommer att kosta 40 procent av vad en ”vanlig” attackubåt kostar. Men även om ubåten beskrivs som civil spekulerar även de inhemska medierna i att den kan användas för militära system, bland annat genom att kartlägga havsbotten samt placera ut kommunikation och spårningsutrustning.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Rysslands nya forskningsubåt

Deplacement (standard): 13 820 ton

Längd: 135,5 meter

Bredd (standard): 14,4 meter

Bredd med vingarna ute: Cirka 100 meter

Operationellt djup: 400 meter

Uthållighet: 90 dagar

Maxhastighet: 12,6 knop

Utforskningshastighet: Upp till 3 knop

Beväpning: Ingen

Besättning: 40 personer

Källa: H I Sutton/Covert Shores