Fords u-sväng: Kan tillverka egna battericeller

2020-11-19 11:33  
Foto: Ford

Avgående chefen såg inga fördelar i att tillverka bilarnas battericeller. Mindre än ett halvår senare gör efterträdaren en helomvändning. Fords vd Jim Farley säger nu att bolaget överväger en egen cellproduktion.

Så sent som i juli sade Fords tidigare vd Jim Hackett att det inte fanns några fördelar för bolaget i att ha en egen tillverkning av battericeller – men uttalandet gick stick i stäv med konkurrenternas beteende. För trenden är tydlig bland stora biltillverkare i Asien, USA och Europa.

Exempelvis berättade Volkswagen Group förra året att de dels lägger 900 miljoner euro på samarbetet med Northvolt kring en batterifabrik på 16 gigawattimmar i tyska Salzgitter. Detta tillsammans med en investering på 100 miljoner euro för att utveckla en egen expertis inom VW kring cellutveckling och -produktion.

Bland Fords konkurrenter på hemmamarknaden pekar trenden åt samma håll. Tesla har hämtat sina batterier från Panasonic men under biltillverkarens "Battery Day" gick Elon Musk ut med planerna kring tillverkningen av en egenutvecklad cell som är större, billigare och har högre kapacitet.

Läs mer: Stor batterifabrik till Tyskland – ska räcka till en halv miljon elbilar om året

Fords klassiska opponent General Motors satsar redan stort på en egen produktion av battericeller, detta i samarbete med LG Chem. I Lordstown, Ohio byggs nu den anläggning som ska tillverka GM:s så kallade Ultium-celler.

Jim Hacketts efterträdare verkar känna åt vilket håll vindarna blåser. Fords nya vd Jim Farley har nu bekräftat att han överväger att dra igång en egen produktion av battericeller, för att hänga med i en accelererande försäljning av elbilar.

– Vi diskuterar en celltillverkning. Jag tror att det är naturligt i och med att volymerna växer, säger Jim Farley till Reuters.

Inom kort består Fords modellpalett av tre rena elbilar: Mustang Mach-E samt den batteridrivna versionen av Ford F-150 och bolagets van E-Transit. Till dem kommer dock en rad modeller med elektrifierade drivlinor.

John Edgren

Mer om: Ford Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt