Renaults vd varnar för ett tufft 2021

2021-02-19 15:06  
Hård motvind möter Renault i år efter rekordförlusten på åtta miljarder euro för 2020. Arkivbild Foto: Francois Mori AP/TT

Den franska fordonskoncernen Renaults vd Luca de Meo varnar för motvind under 2021, bland annat med hänvisning till den globala bristen på halvledare. Renault-aktien faller hårt på Parisbörsen efter beskedet, ned med nästan 4 procent.

Koncernledningen har inte gett någon resultatprognos för helåret, efter rekordförlusten på 8 miljarder euro för pandemiåret 2020. Men De Meo, som tog över som vd för drygt ett halvår sedan, ser goda förutsättningar för att sparpaketet som ska dra ned kostnaderna med 2 miljarder euro kan bli klart i förtid – kanske redan i december i år.

– Inledningen av året har visat vissa tecken på svaghet, säger De Meo på en analytikerkonferens.

Han betonar dock att marginalerna förbättrades något under andra halvåret 2020.

Läs mer: Eldriven fusk-Porsche lanserar nya plattformen

Men Renault var sämre rustat än många andra biltillverkare när pandemin slog till. Företaget gick back redan 2019, då med en årsförlust på 141 miljoner euro.

Förlusten för 2020 på åtta miljarder var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en smäll på 7,4 miljarder euro.

Förutom besparingsåtgärder – som inkluderar stora varsel och nedlagd produktion av vissa bilmodeller – försöker Renault stärka resultatet med hjälp av prishöjningar på andra bilmodeller.

Mer om: Renault

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt