Populära bensinbilar spyr ut NOx

2018-03-27 17:53  
Foto: Kickaffe

Brittiskt test visar att populära bensinbilar inte klarar gränsvärden

Dieselbilarnas utsläpp av kväveoxid ligger bakom lagstiftarnas jakt på oljebrännarna. Men nu visar ett brittiskt test att några av de populäraste bensinbilarna har NOx-utsläpp som ligger långt över gränsvärdena. 

Brittisk myndighet bakom testen

Det är dieselbilarnas höga utsläpp av kväveoxid som har lett till att många lagstiftare runt om i Europa nu vill bannlysa motortypen från stadskärnorna. Men det är inte bara dieseln som producerar NOx. I Storbritannien valde statliga Driver and Vehicle Standards Agency att testa 15 av nationens populäraste bensinfordon.

I laboratoriet klarade alla av de satta utsläppskraven – men när en Nissan Qashqai kördes på bana och i en verklig trafikmiljö hade den ett NOx-utsläpp som låg åtta gånger över värdet vid myndighetens statiska test. En annan storsäljande modell som fastnade i nätet var Ford Fiesta, med ett NOx-släpp som låg mer än fyra gånger över nivån vid laboratorietestet.

Läs mer: Biljättarnas kritik: Nya EU-testet stoppar flera bilmodeller

Nissans svar på misslyckandet är att den Qashqai som testades hade en mindre motor än de andra bilarna och därmed fick jobba hårdare. Ford meddelade att den testade Fiesta-modellen hade tagits ur produktion, men tillade att förhållandena under DVSA:s test inte motsvarade de situationer som företagets brittiska kunder vanligtvis förväntar sig.

Otillfredsställande svar från tillverkarna

I sin rapport skriver DVSA att de är överraskade av resultatet och skräder inte orden kring sin syn på hur de två tillverkarna har bemött problemet.

– Vi är besvikna över den här responsen. Vi anser att våra tester på väg och bana är representativa för de förhållanden som man rimligen kan förvänta sig i Storbritannien, och tekniken för att mäta NOx-utsläpp är allmänt vedertagen och väl genomlyst, säger DVSA i ett uttalande till Engineering and Technology.

Läs mer: Forskarnas uppfinning kan rädda dieseln

Myndigheten understryker dock att de inte misstänker Nissan och Ford för regelrätt fusk.

– De här testresultaten verkar inte peka mot någon form av brott mot regelverket. Vi anser att det snarare pekar mot att man har utsläppsbegränsande system som inte är designade för att hantera NOx under förhållanden som kan anses representera verklig körning, säger DVSA.

John Edgren

Mer om: NOx Bensinmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt