Fordon

Oljegiganten BP:s satsning – investerar i laddteknik

Foto: BP/Freewire
Foto: BP/Freewire
Foto: BP/Freewire
Foto: BP/Freewire

En investering som ska hjälpa till att säkra framtiden. Oljebolaget BP satsar på ny laddteknik, och redan i år ska de erbjuda elbilsladdning i Europa. "Mobilitet förändras och BP är fast beslutna att fortsätta vara en framstående bränsleleverantör i framtiden", säger Tufan Erginbilic på företaget.

Publicerad

Allt har sin tid, och den som inte hänger med – dör ut.

Det är en sanning som bilmärket Alfa Romeos chef uttryckte på ett beskrivande sätt när det gällde trenden att köparna ville ha suvar. Han sa: Du kan fortsätta vara renodlad och ignorera crossovertrenden – men då är det enda du har att se fram emot en vacker död

BP verkar dock inte vilja äventyra sin framtid, och för att försäkra sig om att man även i en allt mer elektrifierad värd ska vara relevant – så investerar man i laddteknik.

I ett pressmeddelande avslöjar företaget att de investerar i Freewire. Det amerikanska nystartsbolaget har utvecklat mobila laddare – vilket gör att de är lättare att få ut till kunder än att behöva gräva ner dyr laddinfrastruktur.

– Elbilsladdning kommer utan tvekan att bli en viktig del för oss, men kundefterfrågan och teknologierna som finns nu utvecklas fortfarande. Genom att använda Freewires mobila system kan vi svara snabbt och ge laddmöjligheter på ställen där efterfrågan är som störst – utan att behöva göra stora investeringar i befintlig teknologi och infrastruktur. Möjligheten att utforska alternativ till att leverera laddning utanför våra försäljningsställen gör Freewire till en idealisk partner för BP, Säger Tufan Erinbilic, chef för BP Downstream.

BP/Freewire kommer börja rulla ut sina mobila laddare under 2018 i Europa.

Rent tekniskt är laddarna som batterier på hjul. De laddas upp i vanliga vägguttag, men klarar av att ladda bilar med 50kW. BP har inte sagt hur många laddare som de tänker sig, men investeringen de gjort nu är i sammanhanget blygsamma fem miljoner dollar.

Dock visar företaget att man inser att bensinpumparna har ett bäst före datum som börjar närma sig – och det är dags att rusta sig inför skiftet.

Men BP är inte ensamt i oljebranschen om att investera i elektrifiering. Holländska Shell är med i samarbetet Ionity som ska bygga ett nät av snabbladdare. Därtill köpte Shell i fjol även laddnätverket NewMotion med över 30 000 laddpunkter.