Nytt Toyota-patent gör A-stolpen ”osynlig”

2017-09-05 15:05  
Toyotas nya patentet kan ge branschen en billig lösning på ett relativt stort problem. Foto: Toyota

Toyota vill använda speglar för att göra bilens A-stolpar osynliga. Biltillverkaren är inte först på banan – men det nya patentet kan ge branschen en billig lösning på ett stort problem.

I takt med höjda säkerhetskrav har bilarnas A-stolpar blivit allt kraftigare – och den grova inramningen av framrutan har i sig skapat en säkerhetsrisk. I vissa fall skyms ett betydande område i förarens synfält, där både gångtrafikanter och cyklister kan döljas. Toyota vill lösa problemet med genomskinliga A-stolpar.

Den japanska tillverkaren är inte först med en utveckla teknik som låter föraren se genom bilens bärande delar. Ett exempel är Jaguar Land Rover. Redan 2014 demonstrerade biltillverkarna Transparent Pillar system. En Jaguar XJ fick kameror och skärmar inbäddade i A-, B- och C-stolparna – och systemet aktiverades så fort föraren vred huvudet.

Jaguar Land Rovers lösning är dock kostsam och tekniskt komplicerad. Toyota ville hitta en billig och relativt enkel metod. Deras idé bygger på speglar. Patentets beskrivning är apparatuses and methods for making an object appear transparent.

Läs mer:

Läs mer: Cummins klår Tesla – blir först med ellastbil

Konceptet bygger på speglar som ligger i flera lager. De böjer ljuset från A-stolpens utsida till insidan – vilket får pelaren att verka genomskinlig. Inga skärmar eller kameror används för att projicera bilden av utsidan. I dagsläget är det dock oklart om och när Toyota kommer implementera innovationen i sina bilar.

Många länder arbetar på lösningar för att osynliggöra verkligheten. Ett exempel kommer från University of Rochester i USA. Deras Rochester Cloak använder en serie linser för att böja ljus.

På University of California, San Diego har man utvecklat en matta av teflon och cylindriska keramikpartiklar. Genom att manipulera nivån på keramikpartiklarna lyckades forskarna påverka hur ljusvågorna reflekterades. Tekniken kan endast emulera hur ljuset beter sig på en plan yta, och kan således bara dölja objekt som står just på platt underlag. Forskarna ser dock ett vidare användningsområde för upptäckten, exempelvis för att effektivisera solenergi.

– Att kunna göra vad vi vill med ljusvågor är riktigt spännande. Den här tekniken kan vi använda till annat än att göra saker osynliga, säger Boubacar Kanté, professor vid University of California.

I Stuttgart tittar man på teknik för att skapa osynliga glasytor, helt utan reflexer. Max Planck Institute for Intelligent Systems utgår från hur nattfjärilars ögon är uppbyggda. De täcks av koniska kolonner som bara är några hundra nanometer höga. Dessa låter i princip inget ljus reflekteras ut från ögat. Forskarna har lyckats imitera naturen genom att täcka en glasyta med guldpartiklar i olika höjd. Nu hoppas man att upptäckten bland annat ska kunna användas inom optik. En annan vision är reflexfria pekskärmar – det kommer dock vara svårt att skapa en yta som inte påverkas av svajpande fingertoppar.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt