Fordon

Nya elmotorcykeln från Kalashnikov tar dig tio mil

Kalashnikovs nya ännu ej namngivna el-mc. Foto: Kalashnikov
Kalashnikovs nya ännu ej namngivna el-mc. Foto: Kalashnikov

Nu visar vapentillverkaren en prototyp på en ny elmotorcykel. Enligt Kalashnikov är den byggd för kortare resor i hög fart. Räckvidden ligger på tio mil, och toppfarten är blygsamma 100 km/h.

Publicerad

Med 75-100 miljoner exemplar av AK-47 spridda över världen är det ryska företaget mest känt för sin ikoniska automatkarbin. Men i dag har Kalashnikov fler strängar på sin lyra än vapen. 2017 demonstrerade de en "flygande motorcykel" där föraren satt på en liten sadel bakom drönarens batterier.

Samma år visade Kalashnikov upp sin första elmotorcykel, IZH. Motorn levererade 15 kW som kombinerades med en batterikapacitet för 15 mils körning. 2018 släpptes ytterligare två modeller – SM1 för militärt bruk samt UM1 för civilt bruk.

Nu presenterar ryssarna en prototyp som ännu inte har givits ett namn. Det är oklart huruvida det rör sig om en kommande modell eller bara är designteamet som har tillåtits ”släppa ut sitt hår”. Oavsett vilket har de övergett det moderna utseendet för en retrodesign som påminner om en brittisk så kallad caféracer från 60-talet, en standardmotorcykel som har modifierats för tävlingar i privata arrangemang – namnet syftar på kappkörningar kring en träffpunkt, ett kafé.

Enligt företaget ska motorcykeln vara byggd för kortare resor i hög fart. Samtidigt är den toppfart som cirkulerar 100 km/h. Tvåhjulingen har en elmotor på 50 kW, motsvarande 67 hästkrafter.

Inga uppgifter finns ännu om litiumjonbatteriets storlek, men räckvidden ska vara upp till 100 kilometer. Det rapporterar Ride Apart. När eller ens om motorcykeln kan tänkas komma ut på marknaden är osagt.