Kalashnikovs nya satsning på elmotorcyklar

2017-10-23 07:58  
Foto: Kalashnikov

Enkel, pålitlig och lätt att producera. Det är vad som har gjort Kalashnikovs automatkarbiner 47 och 74 till globala framgångar. Nu har vapentillverkaren applicerat samma tänk på en egenutvecklad elmotorcykel.

Kalashnikov är för de flesta synonymt med automatkarbiner och vapen. Men koncernen håller som bäst på att utveckla nya affärsområden. Ett av dessa är fordon, och i somras visade de upp motorcykeln IZH.

IZH är ett klassiskt ryskt märke med anor från 1929, men det är inte med en traditionell drivlina som man ska övertyga omvärlden. Nej, här är det elektromobilitet som gäller.

Motorcykeln har en el-drivlina där motorn är god för 15kW, batterikapaciteten räcker för upp till 150 kilometers körning, och topphastigheten är 80 km/h.

Läs mer:

Läs mer: Utklassar litiumbatterier – till en bråkdel av priset

IZH-hojjen har redan klarat flertalet tester och nu har 50 exemplar levererats till Moskva-polisen för att användas i patrulltjänst.

Efter att man kunnat konstatera att de fungerar vid verkligt vardagsbruk är tanken att man ska använda motorcyklarna vid parader, maraton och andra publika tillställningar – men även i parker och känsliga naturreservat.

I framtiden ska även elmotorcykeln få göra militärtjänstgöring och levereras i flertalet olika konfigurationer. Huruvida hojarna kommer nå samma framgång som AK 47 återstår att se, men de är en pusselbit i koncernens breddningsstrategi ”2020”.

Här kan du se hur Kalashnikovs elmotorcykel ser ut:

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt