Fordon

Ny miljonförlikning efter Volkswagens "dieselgate"

Volkswagens styrelse betalar 95 miljoner kronor i förlikning i ett mål mot två av biljättens beslutsfattare. Foto: Swen Pförtner/AP/TT
Volkswagens styrelse betalar 95 miljoner kronor i förlikning i ett mål mot två av biljättens beslutsfattare. Foto: Swen Pförtner/AP/TT

Nära 95 miljoner kronor, det betalar Volkswagen i förlikning i åtalet mot tre av biljättens chefer efter "dieselgate"-skandalen 2015. Men än återstår flera rättegångar.

Publicerad

Tisdagens förlikning gäller rättegången mot tre toppar inom Volkswagen (VW) som stod åtalade för att ha vilselett aktiemarknaden kopplat till "dieselgate". Biljätten ska enligt överenskommelsen betala nio miljoner euro, motsvarande nära 95 miljoner kronor.

Det är dock bara koncernchefen Herbert Diess och styrelseordföranden Hans Dieter Pötsch – som båda sedan "dieselgate" har klättrat i hierarkin inom företaget – som nu definitivt kan lämna domstolen i Braunschweig.

"Det ligger i företagets intresse att förhandlingarna avslutas", skriver VW:s styrelse i ett uttalande där de även skriver att de två beslutsfattarna inte har begått något lagbrott och att det därför är Volkswagen som ska betala förlikningen.

Fler åtal på gång

Att åtalet har lagts ner hoppas VW enligt Handelsblatt kan hjälpa företaget i ett skadståndsmål i mångmiljardklass, där ett stort antal mindre aktieägare har stämt biljätten.

Målet mot den tidigare vd:n Martin Winterkorn kan eventuellt också avslutas inom kort. Enligt tyska medier är en förlikning även i det fallet inte osannolik. Han riskerar dock enligt Handelsblatt att i ett annat mål åtalas för misstänkt bedrägeri.

Inte heller Hans Dieter Pötsch kan andas ut ännu. Pötsch står åtalad i en liknande rättegång i Stuttgart, fast i det fallet som del av ledningen i holdingbolaget Porsche SE som kontrollerar VW.

Kostat över 300 miljarder

Diess, Pötsch och Winterkorn åtalades i september i fjol för att ha dröjt för länge med att informera marknaden om vad de visste om utsläppsskandalen, i strid mot lagen enligt åklagare i tyska Braunschweig. När fusket med utsläppstester inom Volkswagen-koncernen avslöjades rasade aktiekursen dramatiskt.

"Dieselgate" uppdagades år 2015 då VW ertappades med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon.

Fem år efter avslöjandet har skandalen hittills kostat bolaget över motsvarande 315 miljarder kronor i böter, avsättningar och för att uppdatera återkallade fordon.