Nu körs robottaxi i kommersiell drift

2022-06-29 08:00  
Foto: Cruise

I början av juni kom klartecknet – och nu rullar de första kommersiella robottaxibilarna från Cruise. Det innebär att man har gått från teststadiet till att kunna ta betalande kunder.

Racet mot förarlösa bilar har nu gått in i nästa fas. GM-ägda Cruise kan, som första företag, agera kommersiellt med sina autonoma elbilar.

Godkännandet kom i början av juni. Efter en liten uppstartssträcka har de första turerna körts i San Francisco.

Man kan dock inte stå på gatan och beställa en bil hur som helst. För det första måste man gå med i deras community och för tillfället är det bara 30 bilar som kör. Därtill är tjänsten begränsad till ungefär en tredjedel av San Francisco och enbart mellan 22.00 och 6.00. Det senare för att det är mindre trafik.

Billigare än Uber och Bolt

En sak som dock bör nämnas är testverksamheten med runt 250 bilar som pågår vid sidan om. Förhoppningen är att kunna öppna upp bredare inom en inte allt för avlägsen framtid. 

Enligt Cruise kostar en resa 90 cent per mile och 40 cent per minut, med en startavgift på fem dollar. Detta innebär att de förarlösa bilarna är något billigare än vad Uber och Bolt är.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt