Fordon

Nu får Candelas elbåtar batterier från Polestar

Candela C-8 - nu med Polestarbatteri Foto: Candela
Candela C-8 - nu med Polestarbatteri Foto: Candela

Alla Candelas nybeställda elbåtar av modell C-8 får batteripack från elbilstillverkaren Polestar. Därmed går de även att snabbladda. Men vad hände med elförbrukningen? 

Publicerad

När Candela lanserade bärplanselbåten C-8 sommaren 2021 var det med ett litiumjonbatteri om 44 kWh. Räckvidden angavs till över 50 nautiska mil (93 km) vid marschfarten 22 knop. 

I somras blev batterisamarbetet mellan den Lidingöbaserade elbåtsutmanaren och elbilstillverkaren Polestar känt. Den fleråriga överenskommelsen innebär att Polestar levererar batterier och laddningssystem till Candela. Men specifikationerna ville inte någon av aktörerna dela med sig av. Förrän nu. 

Alla Candela C-8 får samma batteripack som sitter i Polestar 2 Standard Range, vilket innebär 69 kWh. Med det större batteriet får C-8 en räckvidd om 57 nautiska mil.

Annan "körcykel"

Men vänta lite nu, vid lanseringen sa Candela att 44 kWh skulle räcka till en räckvidd över 50 sjömil. Nu ger 69 kWh 57 sjömil. En förbrukning om knappt 0,9 kWh/sjömil har plötsligt ökat till 1,2. Hur gick det till? 

– Vi har tagit lite mer höjd för stökiga förhållanden samt olika vindar vid beräkningen av C-8:ans räckvidd i och med Polestarbatteriet. Men vid smult väder går det att komma ned på under 1 kWh/nautisk mil med C-8:an.  Man kan säga att vi ändrat till en något mer realistisk ”körcykel”, säger Mikael Mahlberg, kommunikationschef på Candela, till Ny Teknik. 

Vem som tidigare har levererat battericeller- och pack till Candela vill bolaget inte säga. Dessa avtal är avslutade. Kinesiska CATL och koreanska LG Chem levererar cellerna till Polestar

Vissa justeringar av skrovet har behövt göras för att rymma det större batteriet. Foto: Candela
Vissa justeringar av skrovet har behövt göras för att rymma det större batteriet. Foto: Candela

En tydlig fördel med batterisamarbetet är C-8 numer även kommer gå att snabbladda med likström – vilket inte har varit möjligt tidigare. Laddeffekt nämns inte men Polestar 2 SR är möjlig att ladda med runt 136 kW

Göteborg-Oslo på en dag

Enligt Candela blir det tack vare snabbladdning möjligt att avverka Göteborg-Oslo på en dag. Snabbladdarnätverket för elbåtar är glest i dagsläget, men under uppbyggnad. 

Candela har i dagsläget cirka 150 beställningar på C-8, som kostar cirka 3,7 miljoner kronor stycket. Priset är detsamma oavsett batteristorlek. Den som beställer från och med idag får 69 kWh, vilket innebär att en första ”batch” kommer att levereras med 44 kWh, meddelar Mikael Mahlberg.