Northvolt får order på 20 miljarder kronor från BMW

2020-07-16 09:32  
Investeringarna i svensk miljöteknik ökar raskt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska batteritillverkaren Northvolt har tecknat ett avtal med tyska biljätten BMW värt två miljarder euro, cirka 20 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

(Artikeln har uppdaterats)

Med start 2024 ska batterierna tillverkas och levereras från Northvolts tänkta fabrik i Skellefteå.

– Det är förstås jättekul att få en partner med sådan kompetens och djup teknisk förståelse. Samtidigt blir det tydligt vad som krävs för att ta detta från ett utvecklingsprojekt till ett batteri som fungerar i deras elbilar. Det kommer att bli mycket sommar- och vintertestning, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Dagens Nyheter.

Läs mer: Elektrolyt utan giftigt fluor ger elbilsbatterier samma prestanda

De två bolagen inledde ett samarbete redan 2018. Förra året köpte BMW in sig som delägare i det svenska startupbolaget och uppgavs då ha satsat runt 650 miljoner kronor. Redan då fanns en uttalad ambition om att köpa batterier av Northvolt.

– Ja, det har funnits som en ambition från början. Man har sett hur vi jobbat med cellutvecklingen i Västerås och att industrialiseringen fortskrider, och strax före pandemin bröt ut blev avtalet klart, säger Peter Carlsson till DN

Simon Campanello

Mer om: Northvolt BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt