Fordon

Nevs visar första bilarna från Trollhättan

Nya modellen ska presenteras på bilmässan CES. Foto: Nevs
Nya modellen ska presenteras på bilmässan CES. Foto: Nevs
Nevs 9-3. Foto: Nevs
Nevs 9-3. Foto: Nevs
Nevs 9-3X. Foto: Nevs
Nevs 9-3X. Foto: Nevs
Nevs 9-3X. Foto: Nevs
Nevs 9-3X. Foto: Nevs

De första bilderna på debutbilen är ute, men Nevs har redan tecknat ramavtal på över 150 000 9-3 från olika kinesiska kunder. När företaget avtäcker modellen passar man också på att visa upp den kommande suven: 9-3X.

Publicerad

Det tog fem år efter Saab-konkursen innan Nevs visade frukten av sitt långvariga utvecklingsarbete. Men nästa vecka avtäcks den första elbilen från Trollhättan, på elektronikmässan CES i Shanghai. Nevs 9-3 kommer att lanseras på marknaden 2018. Den ska följas av en suv, 9-3X – även den prototypen ska visas upp på CES-mässan.

Debutbilen kommer dock byggas i Kina. Nevs 9-3 utgår från den 15 år gamla Saab-modellen med samma namn, och visst känner man igen grunddragen. Men formgivningen har gjorts om en hel del, både exteriört och invändigt.

Under skalet finns ny teknik som bygger på 70 års erfarenhet från Saab. Bland annat utlovar Nevs en hög kör- och åkkomfort. Genom att placera batteriet under golvet ska den lägre tyngdpunkten ge bättre vägegenskaper. Räckvidden är dock avgörande för framgången, och 9-3 ska klara 30 mil på en laddning.

Med regelbundna trådlösa programuppdateringar kommer bilen kännas som ny under hela sin användningstid. Via molnbaserade digitala tjänster kan man spåra och ställa diagnos på fordon som är ute och kör. För snabb surf för alla i bilen har 9-3 gjorts till en WiFi hotspot.

Läs mer:

Med Kina som primär marknad kommer systemet ACAC (Always Clean Air Cabin) väl till pass. Luftfiltret ska ha en effektivitet upp till 99 procent, och kan rensa kupéluften från de farligaste partiklarna på mindre än en minut.

Elbilen får fin draghjälp ut på marknaden från en av de kinesiska ägarna. Nevs ingår i ett omfattande pilotprojekt för att utveckla transportlösningar för Tianjin Binhai Hi-tech Industrial Development Area (THT). Istället för att man äger sin egen bil erbjuder programmet de 15 miljoner innevånarna i Tianjin delning av fordon samt möjligheten att beställa transporter.

I alla lösningar ingår 9-3-bilar. Nevs kommer tillhandahålla eldrivna fordon och olika mobilitetslösningar i samarbetet med THT. Nevs har redan tecknat ramavtal med olika kunder i Kina på över 150 000 9-3-bilar.

– Vi är mycket glada över att vi fått denna möjlighet att utveckla smarta, hållbara mobilitetslösningar tillsammans med en progressiv stad som Tianjin. Vi ser fram emot att få utveckla dem i full skala med riktiga människor i verkliga situationer, med målet att skapa framtida integrerade lösningar för storstäder, säger Mattias Bergman, vd för NEVS i ett pressmeddelande.

Gilla Ny Teknik på Facebook