Nasas nya Mars-bil: bjässe med plats för fyra

2017-06-16 17:02  

Nasas ”Mars Rover Concept” har plats för fyra astronauter och ett labb. Med sina sex jättehjul är prototypen rustad för den röda planeten – men kommer ändå inte få besöka rymden.

Nasa räknar med att skicka en bemannad expedition till Mars under 2030-talet. Nu har myndigheten presenterat ”Mars Rover Concept”. Det är en fullt fungerande prototyp, men fordonet kommer inte transportera runt astronauter på den röda planeten.

Bilen är byggd av Parker Brothers Concepts. Floridaföretaget har gjort många fordon för filmindustrin, bland annat Batmans ”Tumbler” från The Dark Knight. Den här gången kom uppdraget från Kennedy Space Center, och Nasas främsta syfte tycks vara att inspirera och utbilda besökarna, som en del av kampanjen Summer of Mars.

Mars Rover Concept ska dock vara rustad för ett verkligt uppdrag. Parker Brothers Concepts byggde bilen i samråd med Nasa-astronauter. Prototypen är sju meter lång, tre meter hög och nära fyra meter bred. Den har plats för fyra astronauter i fordonets främre utrymme. Bilens bakre halva tjänar som laboratorium, med arbetsytor för att utföra olika experiment.

Drivkällan är en elmotor på 700 volt som drivs av solpaneler. Bilen har sex specialdesignade hjul som klarar av att ta sig fram genom Mars sand utan att fastna, och samtidigt kan bilen navigera över stora stenar.

Hittills har Nasa haft sex obemannade farkoster på Mars. År 2020 kommer de skicka en ny Mars Rover, med uppdraget att söka efter mikroskopiskt liv. Bakgrunden är bilder tagna av Nasas Spirit Rover. De visar ett område med höga halter av kiseloxid, och många anser att förekomsten bevisar att planeten har varit mycket blötare i forntiden – vilket kan innebära liv.

Designen kommer likna föregångaren Curiosity, men ”2020-rovern” kommer vara utrustad med en borr. Och fynd av exempelvis bakterier ska eventuella föras tillbaka till jorden.

John Edgren

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt