Milstolpe för Tesla: En miljon bilar tillverkade

2020-03-10 11:42  
En rad nytillverkade Tesla Model 3-bilar på parkeringsplatsen vid Tesla Gigafactory 3 i Kina. Foto: Costfoto/TT

Som första biltillverkare har Tesla nu lyckats producera en miljon batteribilar. Vd Elon Musk uppmärksammar milstolpen på Twitter – och ställer samtidigt frågan om en "rave cave" borde byggas under Berlinfabriken.

Tesla grundades redan 2003 men det dröjde till 2008 innan försäljningen av första bilen Roadster startade. Sedan dess har produktportföljen utökats med Model S, Model X och Model 3. Framöver väntar Model Y, Tesla Semi och Cybertruck. Nu meddelar vd Elon Musk på Twitter att företaget har tillverkat sitt miljonte fordon, en röd Model Y. På bilden syns personal runt bilen som rullats ut ur monteringsfabriken i Fremont, Kalifornien.

Enligt elbilssajten Electrek, som hänvisar till siffror från svenska analysfirman EV Volumes, är Tesla det första företaget som har lyckats tillverka en miljon laddbara bilar. Tesla passerade under första kvartalet i fjol kinesiska BYD i antal tillverkade fordon. Då ska det tilläggas att det i BYD:s siffror även ingår laddhybrider. Tesla tillverkar enbart rena batteribilar.

Tanken är att nästa miljon tillverkade bilar ska gå betydligt snabbare än de 17 år det tog att nå den första. Under året beräknar Tesla att nå en årlig tillverkningskapacitet på en halv miljon fordon.

Rejvgrotta på gång under Berlinfabriken?

På Twitter tycks Elon Musk inte uppehålla sig särskilt länge vid milstolpen. I stället stör han sig på hur festivalen Coachella har förlorat sin stämning på grund av alltför mycket företagssponsring – och ställer frågan om Tesla borde bygga en "rave cave" under nya fabriken som just nu byggs utanför Berlin. "Med ett episkt ljudsystem och högtalare lika stora som en bil", tillägger han.

På tisdagsförmiddagen hade drygt 350 000 personer svarat på enkäten varav 89 procent svarat ja. Om Teslachefens planer på en rejvgrotta någonsin blir en konkurrent till Berlins världsberömda technoklubb Berghain (inrymd i ett före detta kraftverk tidigare ägt av Vattenfall) återstår nog att se.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt