Michelins oväntade drag – patenterar motor för tvåhjulingar

2021-01-26 10:45  

Patentet är överraskande för att komma från Michelin. Det handlar om en liten batteridriven enhet som kan leverera backmöjligheter till motorcyklar.

Utöver motorcyklar med sidovagn är familjen av tvåhjulingar som har en backväxel tämligen liten. Klumpedunsen Honda Goldwing var tidigt på banan, men andra exempel kommer från BMW, Moto Guzzi och Harley Davidson. Michelin verkar dock se att fler mc-tillverkare har ett behov av att färdas baklänges.

Den franska däcktillverkarens teknikutveckling brukar hålla sig inom det utstakade området, men nu rapporterar Autoblog att Michelin har ritat på en mycket liten elmotor som kan låsas fast vid motorcykelns bakhjul. Det visar skisserna från deras patentansökan – och motorn öppnar för drivning bakåt såväl som framåt.

Läs mer: Microsoft skyndar på de autonoma bilarna

Drivningen kan sägas vara som en omvänd dynamo. Med en typ av 3,6-volts batterier, likt sådant ett som sitter i en vanlig skruvdragare, skulle motorn leverera ett nog stort vridmoment för att få en stillastående motorcykel i rullning, eller kunna leverera hjälp när man exempelvis kör upp hojen på ett släp. 

Som med så många patent är det dock oklart om den här produkten någonsin ser dagens ljus.

John Edgren

Mer om: Michelin Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt