Fordon

Mazda stoppar Wankelmotorn

Mazda RX-8 Spirit R får avsluta Wankelmotorserien efter 45 år.
Mazda RX-8 Spirit R får avsluta Wankelmotorserien efter 45 år.

Mazda lägger ner produktionen av den Wankelmotordrivna sportbilen RX-8 sommaren 2012. Bilen har sålt dåligt på senare år.

Publicerad

Den 24 november börjar försäljningen av en avskedsserie av sportbilen kallad RX-8 Spirit R. Det blir en serie på tusen bilar som ska produceras fram till sommaren 2012. Sedan läggs modellen ner och Wankelmotorn stoppas i malpåse.

Även om Wankelmotorn gjort bra ifrån sig i några biltävlingar, exempelvis 24-timmars sportvagnsloppet på Le Mans 1991, så har försäljningen gått dåligt på senare år. Förra året såldes knappt 3000 bilar.

Problemen med motorn är den höga bränsleförbrukningen. Den tas inte längre in i Europa eftersom den inte klarar avgaskraven.

Motortypen började utvecklas av tysken Felix Wankel i början av 1930-talet. På 1960-talet kom den i produktion i några bilmodeller från numera nedlagda bilmärket NSU. 1961 slöt Mazda samarbetsavtal med NSU och Wankel, och 1967 kom Mazdas första Wankelmotordrivna bil, Cosmo Sport 110S. Mazda är den enda biltillverkaren som hållit fast vid Wankelmotorer och under åren har närmare 2 miljoner tillverkats.

Mazda stänger inte dörren helt för Wankelmotorn utan uppger i ett pressmeddelande att utvecklingsarbetet med motorn ska fortsätta.