Fordon

L vill påskynda elektrifiering av transporter

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller pressträff under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller pressträff under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabunis vill inrätta en elektrifieringskommission. Syftet är att få fart på omställningen i transportsektorn.

Publicerad

Nyamko Sabuni, ny partiledare för Liberalerna, säger under en pressträff i Visby att vi redan är sent ute. Det är dags att inrätta en elektrifieringskommission.

– Vi måste ta tag i det här, säger hon.

Elektrifieringskommission är tänkt att samordna arbetet med olika aktörer. Den ska även sätta upp en tidtabell för hur godstrafiken ska bli mer elektrifierad.

Enligt Sabuni är det nödvändigt att få ned transportsektorns utsläpp för att klimatmålen ska kunna nås.

Tror på tekniken

Sabuni kommer närmast från jobbet som hållbarhetsdirektör på ÅF och tror på teknikens möjligheter.

– Det finns innovationer och tekniska lösningar för de flesta utmaningar vi står inför, säger hon.

Så även inför de klimatutmaningar som människan står inför, enligt Sabuni.

Lösningarna på klimatkrisen ska inte försvåra livet för människor på landsbygden eller skambelägga enskilda personer, anser Sabuni.

Klimat och integration

Det har gått mindre än en vecka sedan Nyamko Sabuni valdes som ny ordförande för Liberalerna. I kväll premiärtalar hon som partiledare från Almedalens scen.

Fokus kommer enligt henne själv att läggas på ämnena klimat och integration.