Fordon

Kritiken: ”Världens sämsta elbilspolicy”

Rättvist, enligt beslutsfattarna. Hål i huvudet och kontraproduktivt, menar kritikerna. I Australien stormar det rejält kring en ny typ av kilometerskatt som slår hårdast mot elbilsägare.

Publicerad

Skatt på drivmedel har länge varit en stor intäktskälla i många länder. Den är lätt att förstå. De som kör mycket, förbrukar mycket – och får betala därefter. Pengar som många gånger har gått till vägunderhåll, för att så att säga ”sluta cirkeln”.

Men i och med elbilens inmarsch har kedjan brutits. För ännu så länge rullar dessa bilar snudd på ”gratis” på vägarna.

Det här har lett till storartade diskussioner världen över och ett av de vanligaste förslagen är att flytta över mer av beskattningen till bilen i stället för drivmedlet. I Sverige har IVL, Svenska Miljöinstitutet haft uppdraget att undersöka hur en kilometerskatt skulle slå – och för ett par år sedan kom deras expertpanel fram till att den bör komma innan 2030. 2019 presenterade de ett förslag att en eventuell kilometerskatt bör ha geografisk differentiering för att glesbygdsbor inte skulle bli allt för hårt drabbade.

I Australien ligger man dock före på området. I delstaten Victoria har man nu infört en skatt för väganvändandet. Och denna är differentierad, men inte på geografi – utan på vilket drivmedel bilen har.

Så hur slår det? Jo, elbilar och andra fordon utan lokala utsläpp får betala 2,5 cent/km. Hybrider och laddhybrider får lite rabatt och betalar endast 2 cent/km.  Fossilbilar då? Nej, de slipper eftersom man från delstatsregeringens håll menar att de redan betalar, detta i form av skatt på sitt drivmedel.

Systemet har fått rejält med mothugg, men inte nog med att det innebär att en elbilist som kör 1 500 mil om året nu får betala runt 2 500 kronor om året för att hen kör elbil . Ägaren måste själv föra körlogg samt deklarera mätarställning. Om inte så finns risken att bilen beläggs med körförbud.

Det här har gjort att 25 organisationer, däribland Uber, Volkswagen och Hyundai gått samman och i ett öppet brev riktat rejäl kritik mot vad de beskriver som ”världens sämsta elbilspolicy”. Detta i hopp om att delstatsregeringen inte skulle anta förslaget.

Men förslaget antogs och nu den 1 juli så blev den verklighet. Finansministern i Victoria, Tim Pallas, har beskrivit skatten som ”modest” samt ungefär hälften av vad andra fordonsägare får betala genom bränslet. Hans motståndare har beskrivs det som ”klimatvandalism mitt i en pågående klimatkris”.