Fordon

Konkursen ger julklappspengar

De anställda på Saab har chans att få ut lön till jul i och med att Victor Muller ansökte om konkurs för bolaget under måndagen. Foto: Scanpix
De anställda på Saab har chans att få ut lön till jul i och med att Victor Muller ansökte om konkurs för bolaget under måndagen. Foto: Scanpix

I går kväll sattes Saab Automobile formellt i konkurs och två konkursförvaltare utsågs. Konkursen ger de Saabanställda en god chans att få ut sina försenade novemberlöner före jul.

Publicerad

I och med att Saab Automobile nu är försatt i konkurs träder den statliga lönegarantin in och de anställda kan få sina försenade löner utbetalda.

- Det är rätt knappt om tid innan jul, men vi ska göra vårt yttersta för att få till stånd någon form av utbetalning före julledigheten, säger advokaten Hans Bergqvist vid Advokatfirman Delphi i Göteborg, till SR Ekot.

Tingsrätten i Vänersborg har utsett honom och advokat Anne-Marie Pouteaux på Wistrand Advokatbyrå i Göteborg till konkursförvaltare.

Det blev alltså inte advokatfirmorna Carler och White & Case som Saabchefen Victor Muller föreslagit i sin konkursansökan.

De tre företag som nu försatts i konkurs är Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automombile Powertrain AB och Saab Automobiel Tools AB.

- Detta är en konkurs med mycket stor omfattning. Den berör verksamhet i tre bolag och har beröring i många länder, säger konkursförvaltaren Hans Bergqvist.

Enligt Hans Bergqvist har fem intressenter hört av sig, förutom kinesiska Youngman.

Det kommer nu att ta månader innan allt är klart. Edgångssammanträdet är utsatt till den  9 april 2012 klockan 10.00 i tingsrättens lokaler i Vänersborg.