Kameran ser om du har bältet på

2010-10-29 09:38  

Håller du rätt hastighet? Har du bilbältet på? Ett nytt finskt system hjälper polisen att se till att bilförare kör lagligt.

I finska Tammerfors testas ett nytt system för att hålla koll på bilister. Med hjälp av automatiskt bildanalys kan polisen se inte bara hur fort bilen kör utan också om föraren har bilbältet på.

Systemet läser även av registreringsskylten, mäter bilhöjden och avståndet till andra bilar.

- Polisen är mycket positiv och kommer att utvärdera systemet under nästa år, säger projketledaren Matti Kutila, på det tekniska forskningsinstitutet VTT i Tammerfors.

Än så länge finns en prototyp där kamerorna står på en släpkärra och automatiskt övervakar trafiken.

- Men vi utvecklar systemet så att det kan bli mycket mindre och rymmas bakom framrutan på en polisbil, säger Matti Kutila.

Alla information skickas till en central databas i Helsingfors. Polisen kan därifrån ta del av de insamlade uppgifterna.

Tanken är att även trafikmyndigheterna ska kunna dra nytta av systemet genom att det också ska kunna avgöra om det är halt väglag.

- Genom att mäta hur tät trafiken är och samtidigt se hur höga fordonen är kan vi också uppskatta utsläppen, vilket är något som miljömyndigheterna kan ha nytta av, säger Matti Kutila.

Testerna i Tammerfors ska pågå under hela nästa år. Målet är att utrustningen ska kunna sitta på trafikpolisens bilar 2013.

Det finska testet ingår i ett större EU-projekt om trafiksäkerhet. Där deltar förutom VTT 18 forskningsinstitut, organisationer och företag.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt