Fordon

Kågeson ger Olofsson skulden för svenska bilkrisen

Miljödebattören och författaren Per Kågeson kom i dag ut med boken "Miljöbil på villovägar" på SNS förlag. Per Kågeson är fil dr i miljösystemanalys från Lund. Han gjorde sig känd som kärnkraftsmotståndare på 70-talet. Foto: Lars Anders Karlberg
Näringsminister Maud Olofsson poserar vid Volvos första exemplar av miljöbilskonceptet Driv-e som bara släpper ut 118 gram koldioxid per kilometer. Foto: Lars Anders Karlberg.

- Regeringens miljöbilspolitik har inte hjälpt Volvo och Saab. Tvärtom. Den har fördröjt anpassningen till energisnåla bilar, säger miljödebattören Per Kågeson.

Publicerad

- Sverige har varit en skyddad verkstad för Volvo och Saab. Det har inte funnits något omvandlingstryck mot mer energieffektiva bilar som i övriga Europa, säger Per Kågeson till Ny Teknik.

Han pekar bland annat på tyska BMW som sänkt energiförbrukningen med 16 procent på två år på grund av det politiska trycket.

- Nu anklagar näringsminister Maud Olofsson Volvo och Saab för att inte hängt med i utvecklingen, men det är ju hon som varit med om att skapa den här fristaden, den här skyddade verkstaden för Volvo och Saab, säger Per Kågeson.

Miljöbil på villovägar
Han publicerar i dag debattboken ”Miljöbil på villovägar” på SNS förlag, där han går till hårt angrepp mot den svenska regeringens miljöbilspolitik och etanolsatsning som gett oss alltför bränsletörstiga bilar och ett fordonsbränsle, E85, som vi är ensamma om i Europa.

- Etanol som bilbränsle är bara en övergångsfas. Etanol räcker möjligen som låginblandning i bensin men inte som rent bilbränsle. Och för låginblandning behövs det inga statliga subventioner, säger Per Kågeson.

Han säger att han som innerstadsbo i Stockholm fick 20 000 kronor per år från stat och kommun genom att slippa trängselskatt, fri parkering och miljöbilspremie för att köra en bränsletörstig bil som lika väl kunde köras på bensin.

- Ingen kollade ju det i alla fall, säger han.

Kommer att bli höjd bensinskatt
Han menar att Sverige kommer att få betala dyrt för sin politik när EU:s nya miljökrav på kolidioxidutsläpp från fordon slår igenom på allvar. Särskilt som Sverige själv lagt på sig ännu större krav på minskade koldioxidutsläpp.

- Det kommer att kosta att vara sämst i Europa med vår bilpark av stora, bränsleslukande bilar. Vi kommer att släppa ut 1,7 miljoner ton mer kolidioxid 2020 än vi har tillåtelse till. Och för att betala böterna måsta troligen skatten på bensin och diesel höjas med 3 kronor, säger Per Kågeson.

"Franska modellen bra"
Per Kågeson anser att den svenska regeringen snabbt måste ta fram styrmedel för att få de svenska bilägarna att favoristera mindre bränsleslukande bilar även om det kortsiktigt slår mot Volvo och Saab.

Han föreslår att regeringen tittar på hur man gjort i Frankrike. Där infördes för ett år sedan ett system där bränsletörstiga bilar belastades med en särskild avgift som används för att ge rabatt till den som i stället väljer att köpa en bränslesnål bilar.

Tanken var att systemet skulle vara självfinansierat - stora bilar subventionerar mindre bilar. Men det blev en så populär reform att staten fick gå emellan med pengar förra året.

Under åtta månader 2008 ökade försäljning av bilar som släpper ut mindre än 130 gram koldioxid per kilometer med 45 procent. Och totalt minskade utsläppen från nya bilar med 8 procent.