Jätteplanet gjorde sitt tredje test – nådde 7 000 meter

2022-01-20 13:21  

Flygplanet nådde 7 000 meters höjd under sitt tredje test. Nu förbereds det för att släppa raketdrivna farkoster som klarar Mach 5.

Roc lyfte för första gången 2019. Med sex motorer och världens största vingspann, 117 meter, designade bolaget Stratolaunch sitt flygplan för att agera avfyrningsramp för satelliter ut i omloppsbana.

Det genomförde sin andra testflygning 2021, och redan då hade fokus skiftat från satellituppskjutningar till att utgöra testplattform för hypersoniska farkoster. Nu har flygplanet lyft en tredje gång.

Flygningen den 16 januari varade i 4 timmar och 23 minuter – Roc nådde då en höjd på drygt 7 000 meter, med en topphastighet på 333 km/h. Det skriver Stratolaunch i ett pressmeddelande.

Avsikten med flygningen vid Mojave Air and Space Port i Kalifornien var att förbereda Roc inför kommande tester med Talon-A. Det är raketdrivna, autonoma farkoster som bär med sig last i hastigheter över Mach 5.

Stratolaunch avslöjade nyligen att man har inlett ett samarbete med Missile Defense Agency (MDA), där man ska utvärdera möjligheterna kring återanvändbara överljudsfarkoster för landets missilförsvar. Två prototyper byggs nu, och den ena ska först släppas utan framdrivning över Stilla havet, följt av ett skarpt test innan året är över.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt