FORDON

Jättebron rasade på sekunder – besättningen larmade mayday före krocken

Rester av den kollapsade bron sticker upp ur Patapscofloden utanför Baltimore i Maryland i USA.

En 2,6 kilometer lång stålbro i Baltimore i östra USA har kollapsat sedan ett fraktfartyg kört in i den. Så många som 20 personer och fordon kan ha hamnat i vattnet.

Publicerad Uppdaterad

På övervakningsfilmer syns det stora fraktfartyget köra in i en bropelare vid 01.30-tiden på natten lokal tid. På bara några sekunder går stålbron i bitar och faller ned i vattnet.

Det ser ut som att flera stillastående fordon med blinkande byggarbetslampor också rasar ner i djupet. Något slags vägarbete uppges ha pågått på platsen.

– Det är extremt allvarligt, sade Kevin Cartwright, talesperson vid Baltimores räddningstjänst, till TT kort därefter.

Kollisionen föregicks av ett strömavbrott på fartyget, och besättningen larmade mayday, säger Marylands guvernör Wes Moore enligt lokala medier.

– De här personerna är hjältar. De räddade liv, säger Moore om besättningen, vars nödrop gjorde det möjligt att begränsa trafiken på bron strax före kraschen.

När olyckan ägde rum befann sig flera arbetare på bron för att laga potthål – flera av dem saknas fortfarande.

Kyligt i vattnet

Minst sju personer och flera fordon hamnade i Patapscofloden. Räddningsbåtar och flera dykare söker igenom vattnet i ett stort område runt resterna av bron. Ekolod, undervattensdrönare och värmekameror används i sökandet. Två personer har lyfts ur vattnet, en av dem vårdas på sjukhus med svåra skador.

– En ofattbar tragedi, säger Baltimores borgmästare Brandon Scott på olycksplatsen.

Wes Moore har utlyst katastroftillstånd, enligt rapporter i amerikanska medier. Transportminister Pete Buttigieg skriver på X att han ringt Moore och erbjudit stöd.

Fartygstrafiken in och ut från Baltimore hamn, som är mycket viktig för USA:s bilexport, har ställts in tills vidare.

Fraktfartyget Dali, registrerat i Singapore och chartrat av danska Mærsk, ska vid olyckstillfället just ha avgått från Baltimores hamn med destination Sri Lanka.

Ingen ur besättningen är skadad, enligt uppgifter från rederiet i Singapore.

Den 2,6 kilometer lång bron Francis Scott Key Bridge i Baltimore i Maryland har kollapsat sedan containerfartyget Dali kört in i den.

Längsta bron i området

Bron i fråga, Francis Scott Key Bridge, är den längsta i området. Den är en av flera vägförbindelser mellan USA:s huvudstad Washington DC och New York, och raset befaras innebära stora problem i påsktrafiken. Högbrodelen är i stål och öppnades för trafik 1977.

Bron är uppkallad efter juristen och poeten Francis Scott Key, som 1814 skrev dikten "The Star-Spangled Banner" – senare tonsatt som USA:s nationalsång.

FAKTA

Allvarliga broolyckor

I augusti förra året dog över 20 personer som arbetade vid bygget av en järnvägsbro i den indiska delstaten Mizoram. En utredning pågår för att ta reda på orsaken till att delar av bron kollapsade under konstruktionen.

I oktober 2022 rasade en hängbro i Gujarat i Indien. Kablarna till den närmare 150 år gamla bron gick av när omkring 500 personer som deltog i ett religiöst firande befann sig på och vid konstruktionen. Omkring 140 personer dog. En rättsprocess pågår i frågan om vem som bär ansvaret för händelsen.

I maj 2021 kollapsade en bro i Mexiko City vilket ledde till att 26 personer omkom när ett tåg som passerade bron föll på en bilväg. En utredning visade senare att bland annat bristfälligt svetsarbete, otillräckliga bultar och användningen av olika sorters cement låg bakom raset.

I augusti 2018 miste 43 människor livet i Italien när 200 meter av staden Genuas kända "Morandibro" rasade under rusningstid och tiotals fordon föll 50 meter mot marken. Rättegången om vem som bär ansvaret för tragedin inleddes 2022 och pågår fortfarande. 59 personer står åtalade i fallet.

En av de största svenska broolyckorna var Tjörnbrokatastrofen 1980. En mörk januarinatt kolliderade ett fartyg med bron nära ett av fästena, varpå den kollapsade. Innan vägen hann spärras av körde sju bilar ner i havet. Åtta personer omkom.