Fordon

Jättarnas autonoma parkering har fått grönt ljus i Tyskland

Daimler och Bosch automatiska parkeringslösning fungerar ännu så länge bara i Mercedes-Benz Museums garage i Stuttgart. Foto: Bosch
Daimler och Bosch automatiska parkeringslösning fungerar ännu så länge bara i Mercedes-Benz Museums garage i Stuttgart. Foto: Bosch

Lokala myndigheter har godkänt Daimler och Bosch system för automatisk parkering – men bara i Mercedes-museets garage. Biltillverkaren beskriver beslutet som en milstolpe.

Publicerad

I många storstäder är gatuparkering i princip uteslutet, och nu kommer allt fler biltillverkare med autonoma lösningar som innebär att ägarna slipper snurra runt med sin bil i parkeringshus, eller på stora parkeringsplatser.

I slutet av 2018 avslöjade Tesla att den kommande uppdateringen till Enhanced Summon skulle låta bilar med den hårdvara som krävs leta upp en p-ruta – och köra autonomt till sin väntande ägare på parkeringsplatsen.

I januari presenterade Hyundai/Kia sin lösning. Automated Valet Parking System hittar dels en parkeringsplats – men kan också lokalisera trådlös laddning. När batteriet är fullt så parkerar bilen om sig själv.

Bara i museets garage

I Europa har Daimler utvecklat ett system för automatisk parkering tillsammans med Bosch – och nu har den förarlösa tekniken fått grönt ljus av tyska myndigheter i Baden-Württemberg. Godkännandet gäller dock uteslutande för användning i Mercedes-Benz Museums garage i Stuttgart. Systemet både hämtar och lämnar fordonet utan mänsklig inblandning – ägaren sköter det hela via en app i sin mobiltelefon.

– Det här godkännandet från myndigheterna i Baden-Württemberg sätter ett prejudikat för framtida godkännanden av parkeringstjänster i garage runt om i världen. Som en pionjär inom autonom körning banar vårt projekt väg för att automatiserad parkeringsbetjäning ska tas till massproduktion i framtiden, säger Michael Hafner, chef för Daimlers autonoma teknik i ett uttalande.

Daimler: Första godkända systemet

Daimler hävdar att det är världens första fullt automatiska förarlösa parkeringsfunktion med nivå 4-autonomi (enligt SAE) som har fått godkänt för användning. Det är biltillverkaren som står för den autonoma tekniken, och Bosch bidrar med projektets infrastruktur. De två bolagen inledde samarbetet kring parkeringstjänsten 2017, och året efter kunde museets besökare testa lösningen – dock i sällskap av tränad säkerhetspersonal. Nu är förhoppningen att tekniken ska kunna rullas ut på bred front.

– Förarlös körning och parkering utgör viktiga byggstenar för morgondagens mobilitet, säger Markus Heyn i Boschs ledningsgrupp i ett uttalande.