Fordon
”Hur mycket el behövs om alla kör elbil?”
LÄSARKOMMENTARER. Ny Tekniks reporter Charlotta von Schultz har i veckan varit ute på en elbilsturné mellan Stockholm och Göteborg för att testa Sveriges laddinfrastruktur. Resan har engagerat många läsare - totalt 220 kommentarer under resan. Många glada tillrop - men också sågningar av testet.
Läsare Joachim tar upp tre frågor: Jag undrar hur mycket el vi behöver om alla bilar skulle gå över till eldrift? Hur mycket utbyggnad av elsystemet skulle vi behöva om alla bilar skulle tanka el? Och var ska vi få all denna nya el ifrån? Anders S Lindbäck svarar: "10TWh behövs - det är inga större problem att fixa fram."
Och Peter utvecklar: Ungefär rätt, men om alla laddar samtidigt vid högbelastning, när folk kommit hem från jobbet och kopplar in bilen, sätter på tv:n, spisen och kaffebryggaren. Då behöver vi minst ett kärnkraftverk till. Det går INTE med 5 000 vindsnurror, de kan inte garantera tillgång på ström.
Micke fortsätter: "Även om alla nya bilar som såldes var elbilar så skulle det ta minst 10 år att byta ut bilparken och därmed absolut inte mer än 1 TWh per år. Under året som kommer så förväntas det byggas vindkraft som ska leverera 2-2,5 TWh samtidigt som energieffektiviseringar sker inom alla sektorer.? Den viktigaste utbyggnaden är snabbladdningsstationer."
En ny snabbladdare i Jönköping kortade resan med en dag. Men många är skeptiska till hur snabbt utbyggnaden av snabbladdare går: "Om det varit två dygns kö till snabbladdaren så hade resan tagit längre än beräknat. Hade elen dessutom kommit från vindkraft så hade hon kanske fått vänta till nästa vecka", skriver realist.
Elbilisten kontrar: "Ett litet räkneexempel: En laddstation har t ex 10 platser. Vi sätter genomsnittlig laddtid till 30 minuter. Då blir det 20 bilar i timmen. Det ger en ledig plats var tredje minut."
Några är bekymrade över skatterna, som Torvald: "Det vore kul att veta, när nu elbilarna en gång kommer, hur man skall klå bilisterna på bilskatter och miljöavgifter? Läggs det på elen eller på batterierna?"
Signaturen TB hoppar över Atlanten för en jämförelse: ”I USA har de redan börjat förbereda sig på 'problemet'. Vissa delstater i USA håller på att införa vägskatt för elbilar på $64 per år, andra 1.55c/mile. Engångssumma per år är onekligen enklare att hantera än kilometerskatt. I USA går pengarna direkt till underhåll av vägarna, för att kompensera vägskatten de har på bensin där. I Sverige blir det lite krångligare i och med att skatten på bensinen heter 'koldioxidskatt' och 'energiskatt' - och de skatterna redan finns, så elen kan på pappret tyckas redan vara lika beskattad som bensin."
Många har å känt sig manade att ifrågasätta testet och valet av bil.
Signaturen Peter är inte alls imponerad av färden: Jag skulle ha föredragit häst och vagn. Hästen kan beta och fylla på bränsle i vägkanten och färden går lika fort som med elbil. Dessutom är hästen mycket miljövänligare och kan återvinnas till 100%. Hästens tillverkning smutsar inte heller ner miljön så som batteritillverkningen till en elbil gör. Inte heller drar tillverkningen av en häst så mycket energi som batteritillverkning gör.
Eller som Martin skriver: "Leaf är en stadsbil, åka till jobbet, handla på vägen hem och hämta på dagis. Klart det blir svårt att köra ca 50mil. Men han får svar från Olle: "Kör hårt Ny Teknik! Fler tester av bilarna som ska vara vår framtid! En bil ska kunna frakta folk. Punkt! Att tillverkarna bestämmer var vi ska köra dem är trams!"
Signaturen Hans H påpekar att tekniken har en inkörningsperiod: " Jag vet att elbilar inte är en ny teknik i sig, men nu när de ska göra sig en plats bredvid fossilbrännarna är det nog ändå faktiskt så. Den 'riktiga bil' du kör är helt och hållet beroende på att det finns bensinmackar längs vägen. Och dessa är beroende av att det kör runt tankbilar och fyller dem med bränsle som raffinerats på några få platser. Av olja som pumpas upp ur underjorden och skeppas runt i världen med stora skepp eller långa pipelines.Det är en väldigt lång kedja av leveranser som håller igång din 'riktiga bil'. Skänk dem en tanke istället för att gnälla så fort någon vill prova ett alternativ.
Läsaren Dan fick sig en tankeställare och får avsluta: "Jag satt och funderade lite efter att ha läst de här artiklarna. 15 mil klarar utan problem nästan alla mina behov och det är gårdagens elbilsgenerations räckvidd. Idag kör jag en polo och det lär dröja åtminstone 5 år innan det är dags att byta. Vid det laget är det inte orimligt att kunna förvänta sig en räckvidd på 30 mil i en rimlig prisklass.?Efter att ha läst igenom kommentarerna här verkar det som om de flesta regelbundet kör 40-50 mil på en dag så jag gick igenom min egen långkörarhistorik. Under de dryga tio åren jag haft bil har jag kört turer längre än 15 mil exakt 5 gånger. (två turer till Stockholm, en till Göteborg, en till Småland och en sommarsemester till Frankrike själv bor jag i Skåne) Ingen av gångerna har det suttit färre än tre personer i bilen som turats om bakom ratten och ingen av gångerna var det min bil som rullade. Slutsats: En räckvidd på 30 mil skulle ge mig en trygg marginal och inte begränsa mitt körande på något sätt alls. Det finns säkert de med helt andra körvanor men jag ville lyfta ett praktiskt exempel för att nyansera debatten något."
Därför valde vi en Nissan Leaf
- Ny Teknik ger sig ut på en elbilsturné för att testa laddinfrastrukturen mellan Stockholm och Göteborg. Hade vi kört en Tesla Model S med en räckvidd på 50 mil hade det varit rätt lätt. Tesla spelar i en egen division bland elbilar och priset är också betydligt högre. Därför valde vi istället den mest sålda rena elbilen: en Nissan Leaf. Den klarar runt 15 mil – enligt tester med den standardiserade europeiska körcykeln. På motorväg rullar den inte mycket mer än tio mil, berättar uthyraren Move About. Och även det kräver snål körning. Max 90 km i timmen, klimatanläggningen avslagen och körläge ”eco”. Det gäller att snåla på elen.