Hummer är tillbaka – som elbil med 1 000 hästkrafter

2020-01-31 10:00  
Allt vi fått se Hummer EV hittills. Foto: GMC

General Motors ska återuppliva sitt jätteåk. En batterielektrisk Hummer ska vara på marknaden nästa år.

Den extravaganta Hummern är på väg att mullra, eller kanske snarare tyst vina, tillbaka in på marknaden. General Motors ska återuppliva modellen och siktar på säljstart hösten 2021.

Bilen kommer att säljas med upp en motoreffekt på upp till drygt 745 kW (1 000 hästkrafter), ett vridmoment på uppemot 15 600 Nm och beräknas göra 0-100 km/h på under tre sekunder. Räckvidden har inte avslöjats men ska vara i paritet med andra större elbilar, säger en talesperson för GM till Electrek.

Hummer EV, som den kallas, kommer att ligga under varumärket GMC, och bilen ska byggas i GM:s dedikerade elbilsfabrik som håller på att ta form i Detroit.

Läs mer: Nu kan svenskar beställa den extrema elbilen från Lucid

Mycket mer än så har GM inte avslöjat, den ordentliga lanseringen sker den 20 maj. Allt vi fått se av bilen hittills är en futuristisk grill.

Att Hummern blir eldriven har förstås ett symbolvärde i sig. Originalserien, som bygger på det militära fordonet Humvee, var själva sinnebilden av en för stor och för bensinslukande bil. Tillverkningen av bilen lades ned 2010.

När Hummer nu återlanseras som elbil blir det i direkt konkurrens med bland annat Tesla Cybertruck, Rivian R1T och Ford F-150 Electric.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt