Fordon

Honda storsatsar på eldrivet – minst tio modeller till 2025

Foto: Press
Foto: Press

Honda, en av världens största motorcykeltillverkare, gör en grön framryckning. Inom tre år ska flertalet helelektriska mc-modeller släppas. Målet är att bli koldioxidneutralt till 2040. 

Publicerad

Japanska Honda har sålt över 300 miljoner motorcyklar sedan företaget grundades 1948. Nu stundar kanske den största omställningen i Hondas snart 75-åriga historia.

Tre "större" modeller väntas

Fordonstillverkaren har precis meddelat att man planerar att släppa ”åtminstone” tio helelektriska motorcyklar i en global satsning.

Inga detaljer om räckvidd och annan prestanda är offentlig i nuläget, men av en bild från lanseringen att döma är inga värstingmodeller att vänta. Det ser snarare ut som att minst fyra av elva modeller är mopeder och inte motorcyklar.

Foto: Press
Foto: Press

Honda utlovar dock tre ”större” helelektriska modeller i den nya plattformen Fun. Dessa modeller ska släppas mellan 2024 och 2025, och kommer till Europa, Japan och USA.

Satsar på nya förbränningsmotorer

Parallellt ska bolaget fortsätta att vidareutveckla sina förbränningsmotorer – men Honda lovar att göra dessa mer miljövänliga. Detta ska man uppnå genom att tillverka motorcyklar som använder E20-bensin (20 procent etanol inblandat) och E100, ett hundraprocentigt etanoldrivmedel. E20- och E100-modellerna ska släppas 2023 och 2025.

Hondas har dessutom som mål är att göra sin motorcykeltillverkning koldioxidneutralt till 2040.

Tio år innan det, 2030, ska eldrivet utgöra runt 15 procent av den totala motorcykelförsäljningen, hoppas tillverkaren.